Završena trim staza na brdu Hisar: Unapređenje prirodnog bisera

Na izletištu brda Hisar u Leskovcu završeni su radovi na izgradnji trim staze, koje predstavljaju novo obogaćenje prirodnog okruženja ovog područja.

Staza je projektovana i izgrađena kako bi omogućila posetiocima uživanje u prirodi i aktivnostima na otvorenom prostoru. Ukupna dužina staze iznosi 505 metara,a za ove namene iz gradskog budžeta izdvojena je suma od 1,8 miliona dinara.

“Staza koja vodi do vrha brda Hisar, ranije je bila u lošem stanju, sa neuređenim delovima koji su često zbog kiše ili padavina postajali neprohodni zbog rupa i blata. Međutim, ona je preko projekta grada i tadašnjeg Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, obnovljena. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 18,7 miliona dinara, pri čemu je Ministarstvo doprinelo sa 15 miliona dinara, dok je grad Leskovac učestvovao sa preostalih 3,7 miliona dinara. Dodatno, iz gradskog budžeta su finansirani radovi na postavljanju osmatračnice i nadstrešnice, što je iznosilo oko 700 hiljada dinara. Nastavak uređenja ovog popularnog izletišta podrazumevao je izgradnju tri nove staze, koje su sada završene. U ove radove uloženo je 1,8 miliona dinara, a staze su ukupne dužine od 505 metara – kazala j član Gradskog veća Aleksandra Stojanović.

Tehničke detalje izrade, predstavio je Novica Nikolić, direktor JP “Urbanizam i izgradnja”.

“Trim staza je izgrađena tako što je najpre urađeno površinsko skidanje sloja zemlje, zatim je uređena posteljica, ivica je izgrađena od kamene kocke, baš onako kako je na putu ista ugrađena, zatim je urađen tampon od šljunka, postavljena je ako rešetka, nešto što prvi put ugrađujemo u našem gradu, i zatim su ispunjeni kamenjem koji su od 5-8 mm, nakon toga postavljena je i ograda. Već smo izradili projekat nove trim staze koja će biti na samom platou u dužini od oko 300 m, biće druga podloga, jer je konfiguracija terena drugačija, tamo ćemo ugraditi tartan – kazao je Nikolić.

Sa uređenjem Hisara se nastavlja pa će u narednom periodu na ovom brdu biti izgrađen amfiteatar, kafe restoran i drugi prateći sadržaji koji će dodatno obogatiti turističku ponudu ovog područja.

Check Also

Benzin skuplji za dva dinara

U narednih sedam dana, od danas, 12. aprila, do 19. aprila, očekuje se povećanje cena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *