Zahvaljujući ”Help-u”, ”Sidi” i gradu Leskovcu, još 22-oje naših sugrađana započeće ili unaprediti svoj posao

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Sredstva u opremi, prosečne vrednosti oko 2.000 evra, korisnici koji pripadaju teže zapošljivim grupama ili kategorijama na pragu socijalne izdržljivosti, koristiće uglavnom u sferi uslužnih delatnosti

Verica Dinić se, već tri decenije, bavi proizvodnjom cveća, pa će joj plastenik omogućiti da uzgoji veću količinu kvalitetnijih cvetnica:

– I dok sam radila, najpre u ”Aik trgovini”, a potom i u ”Trgocentru” bavila sam se ovim poslom. Nakon gašenja firmi, to je postao osnovni izvor prihoda. Već imam dva plastenika i određenu površinu na otvorenom, tako da će mi ova donacija itekako značiti. Iako se misli uglavnom drugačije, radi se o vrlo teškom i osetljivom poslu, koji zahteva moje maksimalno angažovanje, a pomaže mi i suprug. Uglavnom proizvodim kalu, hrizantemu i staticu, a planiram da u novom plasteniku odgajam lizijantus. Uskoro ću steći uslov za penziju, ali i dalje ostajem u cvećarstvu.

Za razliku od Verice, Sanja Momirović iz Brestovca, radi, uslovno rečeno, ”čisto muški posao”:

– Već desetak godina imam svoju limarsko-farbarsku radnju, ali do sada nisam bila u mogućnosti da je registrujem. Tu priliku su mi, kroz podršku, pružili ”Help” i grad Leskovac, kojima od srca zahvaljujem, kratko je rekla ova 37-mogodišnja majka troje dece.

I Stefan Đorđević iz Gornjeg Bunibroda zahvalan je zbog ”pružene ruke”, jer se, posle dve godine života u Francuskoj, vratio u rodni kraj, sa namerom da tu i ostane. Ovakvoj pomoći se nije nadao, pa mu zbog toga još više znači.

Njih troje je, kao i još 19-oro Leskovčana danas dobilo ugovore o odobrenju sredstava za kupovinu opreme, a učešćem u ovom projektu, grad Leskovac je, prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, potvrdio da jednako brine o svim kategorijama društva:

– Svaka novozaposlena i ekonomski osnažena osoba je veliki uspeh za sve nas i cilj ka kome svakodnevno idemo. Novu opremu za započinjanje ili unapređenje sopstenog posla, u vrednosti od po dve hiljade evra dobiće 20 Leskovčana, dok su dva korisnika dobila donaciju vrednu 3.600 vera. Kroz ovaj projekat će biti otvoreno šest novih preduzetničkih radnji, registrovano jedno novo poljoprivredno domaćinstvo, a korisnici, 13 žena i 9 muškaraca poboljšaće poslovanje uglavnom u sektoru usluga, dok je dvoje u obavezi i da zaposli po jednog radnika.

Realizacija druge faze projekta počeće u drugoj polovini godine, kada će biti podržano još najmanje 12 biznisa. Ona podrazumeva i radnu praksu za 14 polaznika, a sedam će, nakon toga sa poslodavcem zaključiti ugovor o radu od najmanje jedne godine.

Korodinatorka projekta, Milka Ilić je, čestitajući svim potpisnicima ugovora, poručila da će Help uz njih biti najmanje još dve godine, stavljajući im se na raspolaganje za svaku vrstu pomoći.

Projekat finansira Vlada Švedske, preko Agencije za međunarodni razvoj i saradnju ”Sida”. Ukupna vrednost je 148 hiljada evra, a grad Leskovac učestvuje sa 42.738 evra.

Check Also

Novi trotoari na delu Bojničkog puta na izlazu iz Leskovca

Radovi na relaciji između grada Leskovca i opštine Bojnik, odnosno na državnom putu IIa reda, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *