Početna / DRUŠTVO / Prvi slučaj Korona virusa u Leskovcu, pacijent nije putovao u inostranstvo i to komplikuje situaciju- po protokolu prebačen u KC Niš

Prvi slučaj Korona virusa u Leskovcu, pacijent nije putovao u inostranstvo i to komplikuje situaciju- po protokolu prebačen u KC Niš

U Leskovcu je potvrđen prvi slučaj Korona virusa, rezultati su stigli juče popodne a pacijent je jutros prebačen u Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra u Nišu po protokolu Ministarstva zdravlja.

Korona virus je potvrđen kod muškarca starijeg od četrdeset godina koji je dobrog opšteg zdravstvenog stanja, ali se pojavila visoka temperatura zbog čega su preduzete sve neophodne mere.

-„Osoba kod koje je potvrđen Covid-19 nije putovao u Tursku tako da nije bio u izolaciji, odnosno samoizolaciji“ – rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović – „Putovao je 5. marta u Albaniju, ali je od tada prošlo dosta vremena. Tačno je da je imao goste iz Turske pa se to posmatra kao mogućnost da je bio izložen virusu. Kao i svaki privrednik, bio je aktivan, sretao se sa ljudima i mislio da ima anginu, odnosno probleme sa grlom, zbog čega se i obraćao lekaru.“

Činjenica da oboleli Leskovčanin nije putovao u inostranstvo posle 5. marta, tako da mu nije ni određena mera samoizolacije, odnosno izolacije u kućnim uslovima, sama po sebi dodatno komplikuje situaciju jer se inficiran kretao i obavljao redovne poslove, zbog čega će verovatno i zaposleni u kompanijama čiji je vlasnik, kao i osobe sa kojima se sretao, morati u izolaciju.

Kompletan tok konferencje za medije gradonačelnika Leskovca mogli ste da pratite UŽIVO na našoj Facebook stranici, a snimak možete pogledati ovde:

Gradonačelnik je rekao da u ovom trenutku postoji sumnja na još troje pacijenata od kojih je dvoje dalo uzorke, a treći će dati danas i biti poslan na dalju analizu.

-„Leskovac, peti grad po veličini u Srbiji dugo je odolevao situaciji sa kojom se bori čitav svet. Organizacizovali smo se i zahvaljujući merama koje većina poštuje stanje u Leskovcu je i dalje pod kontrolom. Nema mesta panici, samo je potrebno da svi ostanemo pribrani, odgovorni prema sebi, svom gradu i drugima i ponavljam da pratimo mere koje nam Vlada propisuje, koje su neophodne i najbolje u skladu sa trenutnim dešavanjima. Sve što se radi i sve sa čime se sada Srbija bori ne vredi ukoliko građani ne shvate da je neophodna njihova pomoć. Trenutno je najvažnije da ostanu u svojim kućama i pokažu jedinstvo. Smisao svih izrečenih mera je samo čuvanje života.“ – poručio je gradonačelnik Cvetanović.

On je obavestio javnost da situacija sa radom kol-centra ostaje nepromenjena, da volonteri i dalje izlaze u susret svima kojima je to potrebno. Zaključno sa 11 časova, od početka rada bilo je 1535 poziva i 223 izlazaka na teren. On se zahvalio svim mladim ljudima koji su pokazali spremnost i humanost, ali i društveno-odgovornim kompanijama Terastil, koja je donirala milion dinara leskovačkoj bolnici i Neveni kolor koja nam je donirala dezinfekciona sredstva i Leskoteks na donaciji u vidu posteljina.

Gradonačelnik je podsetio da se danas navršava 21 godina od početka NATO agresije zaključivši da je srpski narod istrajavao u svim prošlim borbama i da će i protiv ovog nevidljivog neprijatelja izvojevati pobedu i iz nje izaći još jači i složniji.

Nikolićeva je izjavila da Zavod za javno zdravlje ima podatak o broju osoba u svim opštinama Jablaničkog okruga koje su pod nadzorom zdravstvenih ustanova zbog sumnje na inficirnost virusom COVID-19 i da se ti podaci svakodnevno ažuriraju u Centru za prevenciju i kontrolu i upućuju Institutu Batut i COVID-19.rs.

Direktor Opšte bolnice Leskovac je istakao da je osoba koja je ovlašćena da daje ove informacije za deo jugoistočne Srbije profesor Branislav Tiodorović.

Pogledaj takodje

Ove jeseni intenzivniji radovi na sanaciji puteva u Medveđi

Ovih dana otpočele su intenzivnije aktivnosti na sanaciji lokalne putne mreže na području opštine Medveđa. …

Jedan komentar

  1. Јасмина Антић

    Није ми јасно због чега се крије идентитет оболелог.Није сранмота бити болестан. Тиме што би се рекло о коме се ради предупредило би се да већи број људи касно открију да су заражени.Овако би се вероватно јавили на тестирање чиме би спречило ширење вируса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *