hotel bell

Ne čeka se zima bez ajvara: Paprika skupa, al’ to ne utiče na promenu navika

Exif_JPEG_420

Božidar i Zorica Nikolić privode kraju pripreme druge ture ajvara, a biće ih, kažu, još nekoliko, jer se zimnica bez ovog specijaliteta u Srbiji gotovo ne može zamisliti

Kad se, ne baš lak posao pripreme ajvara, podeli, umor je manji, a zadovoljstvo zbog urađenog se množi sa svakom poređanom teglom:

– Supruga i ja podelimo posao. Ja pečem, ona ljušti i melje, pa opet na scenu stupam ja, oko mešanja. Ona se povremeno pojavi, da “obavi inspekciju“ i da konačni sud. Tako nam rad ne padne mnogo teško, obzirom da pravimo nekoliko tura ajvara. Prošle godine smo se zaustavili na 60 tegli. Ova količine se potom podeli na tri dela: sinovima, koja žive u Beogradu ode više, ali ostavimo nešto i za sebe, priča Božidar Nikolić, ne skidajući oči sa već prilično guste ukusne mase.

Nikolići nemaju neki poseban recept za ajvar. Kažu, prave ga godinama na isti način, jer se takav dopada, pre svih, njihovoj deci:

– Paprika ajvarka, ispečena, oljuštena i samlevena, so, zejtin, malo sirćeta i šećera. To su sastojci pravog dobrog ajvara, koji mora lepo i da se ukuva. Zimu ne možemo da zamislimo bez njega, pa čak iako je poslednje dve godine paprika prilično skupa, ne odustajemo. Bez nekih drugih vrsta zimnice možemo i da ostanemo, bez ajvara, nikako, dodaje Zorica.

Check Also

Poziv za mladiće i devojke za obuku za rezervne oficire – Avijatičare

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije uputilo je danas poziv svim mladićima i devojkama do 27 …

Оставите одговор