hotel bell

Poljoprivredno gazdinstvo – šta je i kako se registruje poljoprovredno gazdinstvo?

Južna Srbija ima dugu i bogatu istoriju poljoprivrede, ali se godinama govori kako joj je kraj blizu, prevashodno zbog neisplativosti, ali i zbog odliva mladih u gradove i njihove nezainteresovanosti da ostanu u rodnim mestima i bave se uzgojem. 

Ipak, trendovi se menjaju! Zdravi, domaći plodovi postaju sve popularniji, a čak i južnjaci iz Niša i drugih gradova, sve vise se okreću selu. Ukoliko i sami razmišljate o tome da počnete da se bavite poljoprivredom, ili to već činite, ali želite da podignete posao na viši nivo, osnovno što treba da znate jeste šta je poljoprivredno gazdinstvo i na koji način se ono osniva. 

Šta je poljoprivredno gazdinstvo i šta vam je potrebno da biste ga pokrenuli? 

Osim volje, osnovih poljoprvirednih alata i mašina kao što su: motokultivatori, traktori i ašovi, a koji omogucavaju da obavljate svoj posao, da biste mogli da napravite poljoprivredno gazdinstvo, biće potrebno i da ispunite pravne propise, koji nisu isuviše zahtevni. 

Kako biste stekli pravo na podsticaje iz budžeta Republike Srbije, neopohodno je da se upišete u Registar poljoprivrednih gazdinstava – to je prvi korak ka ostvarivanju ovih prava. U Registar mogu da se upišu fizička lica: poljoprivrednici, preduzetnici i pravna lica. 

Upis je besplatan, dobrovoljan i možete ga obaviti tokom cele godine!

Država definiše poljoprivredno gazdinstvo kao domaćinstvo sa najmanje 0,5 hekara poljoprivrednog zemljišta, na kojim zemljoradnička zadruga, privredno društvo ili drugo pravno ili fizičko lice, obavlja poljoprivrednu proizvodnju.

Obo obuhvata: stočarsku, vinogradsku ili povrtarsku proizvodnju (plastenici i staklenici), ali i ribarsku poljoprivrednu proizvodnju, pčelarstvo, gajenje pečuraka, puževa i slično. 

Zanimljivo je da su ovim obuhvaćene i druge aktivnosti, kao sto su stari zanati ili seoski turizam, te poljoprivredno gazdinstvo praktično može da bude sinonim za poljoprivrednu, ali i zanatsku, pa čak i kulturnu (u slučaju turizma), tradiciju jednog društva. 

Ukoliko ispunjavate ove kriterijume, potrebno je da obavite nekoliko formalnosti i bićete upisani u Registar.

Procedura za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava

Za osnovni obrazac koji se odnosi na zahtev za upis, obnovu i prijavu promene poljoprivrednog gazdinstva, u slučaju fizičkog lica, potrebno je dostaviti: 

  1. Podatke o članovima poljoprivrednog porodičnog gazdinstva,
  2. Izjavu članova da su članovi ovog gazdinstva (za maloletnike potpisuje roditelj ili staratelj),
  3. Podatke o zemljišnom fondu i biljnim kulturama,
  4. Podatke o vrsti životinja i broju gazdinstava, 
  5. Izjavu člana porodičnog poljoprivredng gazdinstva da prihvata da bude upisan u Registar kao nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva,
  6. Ovlašćenje za zastupanje, ako se ovlašćuje drugo lice za zastupanje gazdinstva,
  7. Izjava nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i podaci o dokumentaciji koja je priložena uz zahtev

Osim toga, kao i za skoro svaku birokratsku proceduru, neopodno je priložiti fotokopiju i original lične karte (na uvid), izvod iz katastra kao i lične karte članova domaćinstava koji su prijavljeni na istom prebivalištu. Takođe, potrebno je otvoriti namenski račun u banci na koji će se usmeravati krediti, podsticaji i slično l, pa je neophodno dostaviti i dokaz o otvorenom namenskom računu

Prilikom prve registracije, podnosilac zahteva se izjašnjava da li je njegovo poljoprivredno domaćinstvo komercijalno ili ne komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo. 

edno

Poljoprivredno gazdinstvo – Obnova, promene i aktivnost statusa

Da biste obnovili status, trenutna pravila nalažu da je potrebno da činite to svake godine od 1.3 – 30.4 uz dostavljanje svih podataka koji su promenjeni u odnosu na prethodno stanje u Registru. 

Ako posle isteka roka za obnovu dodje do promene, pre svega same poljoprivredne kulture na zemljištu, nosilac gazdinstva treba do 31. maja tekuće godine da dostavi sve podatke za ispravku ovih podataka. 

Kada je reč o statusu gazdinstva, ono je aktivno ako se ne steknu uslovi za pasivno. 

Do ovoga može doći u slučaju ne izvršenja obnove statusa, neoptlacivanja kredita ili kašnjenja od najmanje 90 dana, ili ne vraćanja viška sredstava dobijenih na osnovu podsticaja. Pasivan status mogu uzrokovati i brojni činovi nepoštovanja propisa o poljoprivrednim gazdinstvima, pa je najbolje detaljno ih proučiti, kako biste uvek bili sigurni da je vaš pravni status zaštićen, a gazdinstvo aktivno. 

Jug i poljoprivreda – da li je vreme za pokretanje poljoprivrednog gazdinstva?

Kako sve metrike govore – i te kako.

Domaća hrana, stari zanati i rukotvorine, kao i etno turizam, sve su na višoj ceni.

Trendovi nas vraćaju na ranije vekove, a južna Srbija u tim vodama pliva najbolje! Domaće paprike i ajvar samo su neki od naših simbola. Med i vino sa juga imaju veliki potencijal za poljoprivredna gazdinstva na našem području, kao i povrtarstvo i voćarstvo generalno.Ohrabrite se i registrujte svoje poljoprivredno gazdinstvo. Počnite od malog, a stremite ka širenju i sigurno ćete dostići željeni uspeh. Uz registraciju, dobijate šansu i za državne subvencije! Poljoprivreda je među najznačajnijim delatnostima u celom svetu! Srećno!

/ PR /

Check Also

Stefan Milenković sa “Amorozom“ na proslavi jubileja Kamernog orkestra

Proslavljeni srpski violinista nije prvi put u Leskovcu, ali mu je, kaže, svaki put zadovoljstvo …

Оставите одговор