Oznaku ’’Čuvarkuća’’, zaključno sa 31. decembrom, dobilo je 450 proizvoda.
Standardizovani žig poneli su i mlečne preradjevine Mlekare ’’Gložane’’, odnosno jedan specijalitet preduzeća ’’Pobeda’’ iz Predejana.
Poreklo proizvoda, kvalitet, marketing i standardi sa ekološkim parametrima, četiri su osnovna kriterijuma koji proizvod kvalifikuju za dobijanje žiga ’’Čuvarkuća’’.
Savet privredne komore na listu je do sada stavio 450 proizvoda, a sve parametre zadovoljilo je i 16 mlečnih preradjevina Mlekare’’ Gložane’’. To su ’’Fesir’’, Fermentisana pavlaka sa jogurtnom kulturom sa 20, odnosno 12 posto masti, kiselo mleko, kačkavalj ’’krstaš’’, jogurt i biojogurt, različite težine i litraže.
Nacionalni žig odskora nosi i jedan specijalitet Preduzeća ’’Pobeda’’ iz Predejana i to ’’Ljuta papričica u ulju’’, ali se čini da je to tek početak, jer se očekuje da i brojni drugi proizvodi sa juga Srbije, zasluže oznaku ’’Čuvarkuća’’.
Ona se dodeljuje na tri godine, proizvodima koji u sastavu imaju 8o procenata domaćih resursa, sa mogućnošću resertifikacije.
Odluku o dodeli žiga donosi Savet Privredne komore Srbije u kome su stručnjaci iz oblasti tehnologije, marketinga, kreativne industrije, zaštite potrošača i ekologije.
S. Ć.