hotel bell

Na Svetski dan voda podsećamo: Iz ”Barja” se snabdeva 100.000 ljudi-zato ga svi moramo čuvati

Ovogodišnji slogan obeležavanja Dana voda na svetskom nivou je ”Budi promena”, uz obrazloženje da nije važno koliko je mala ili velika promena, jer je svaka dobrodošla. U veku, koji mnogi nazivaju ”stolećem borbe za vodu”, Leskovac je ima dovoljno, a ako sačuvamo i zaštitimo”Barje”, biće je dovoljno za mnogo narednih generacija

Svesna da je zdrava i kvalitetna voda jedan od najvažnijih preduslova života modernog čoveka, lokalna samouprava se trudi da je obezbedi svakom svom građaninu:

– Zato se permanentno ulaže u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže. U ovaj važan projekat do sada je investirano oko milijardu dinara, a nastavljamo i ove godine. Radićemo u severnom delu grada, u selu Brza, a čekaju nas rekonstrukcije mreže u ulicama Voje Nikolajevića i Norvežanskoj, kao i u Bratmilovcu, odnosno sanacija brane u Gradištu. Za sve ove radove opredeljeno je više od 140 miliona dinara.

Grad Leskovac je jedan od retkih koji ma ima zaokružen sistem vodosnabdevanja, od Hidroakumulacije ”Barje”, preko Fabrike za proizvodnju vode u Gorini, do korisnika, podsetio je direktor ”Vodovoda”, Staniša Ristić:

– Prošle godine je sa radom počelo i Postrojavanje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, tako da vodu, koju uzimamo od prirode, vraćamo čistu, istog sastava i maltene sa karakteristikama za tehničku upotrebu. Iz ”Barja” se vodom snabdeva 100.000 potrošača, pa je redovno održavanje Akumulacije, naš prioritetni zadatak. U čišćenje predbrana, lokalna samouprava i ”Srbijavode” su, u poslednje tri godine, uložili preko 40 miliona dinara. Zaposleni na ”Barju”, svakodnevno čiste jezero od razne vrste otpada, posebno plastičnog. Ono što sada vidite po obodima Akumulacije je smeće koje je jutros Veternica donela iz pravca Vranja, jer najveći deo jezera, geografski pripada Pčinjskom okrugu.

Rsitić je pozvao sugrađane da racionalno troše vodu, da čuvaju vodotokove i ”Barje”, kako bismo buduće generacije poštedeli brige o vodosnabdevanju.

Svetski dan vode se, u Leskovcu, obeležava kroz različite aktivnosti, a jedna od njih je panel diskusija ”Značaj i zaštita vode”, koja će, u 18 sati početi u Centru za stručno usavršavanje.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *