Danas obeležavamo Međunarodni dan intelektualne svojine: Da li znamo šta je to i kako se štiti?

Intelektualna svojina je svaka vrsta nematerijalnog ulaganja u biznis, odnosno vaše ideje, izumi, tvorevine i tajne koje vam daju prednost u odnosu na konkurenciju na tržištu. Intelektualna svojina se štiti zaštitnim znakom, autorskim pravima, patentima i pravima poslovne tajne

Sedamdesetih godina prošlog ceka, udeo nematerijalnih dobara u imovini privrednih društava je bio 17, a danas iznosi čak 85 procenata. Broj prijava prava industrijske svojine raste i na svetskom niovu iz godine u godinu. Pre nešto više od jedne decenije, bilo je 6,3, a prošle godine 22 miliona prijava.

Kreativne industrije: muzička, filmska, IT i izdavačka su industrije koje počivaju na intelektualnoj svojini. Preko 20 hiljada registrovanih privrednih subjekata trenutno radi u srpskim kreativnim industrijama. Broj start-ap preduzeća neprestano raste, prosečno 5,2 posto godišnje, a u oblasti kreativnih industrija čak 22 procenta svake godine. Zaposlene čine uglavnom mladi (67%), starosti od 25-44 godine. Više od polovine ima fakultetsku diplomu, a svaki mladi čovek koji budućnost traži u IT sektoru, zna da će zapravo živeti od intelektualne svojine.

Naša zemlja ima odličan pravni okvir u oblasti intelektualne svojine, ali je, kao i u drugim sektorima, potrebno dosledno i odlučno sprovođenje tih prava. Zato je Vlada Srbije osnovala Koordinaciono telo, čiji je zadatak da poveže sve organe i osmisli njihovu bolju i efikasniju saradnju u sprovođenju mera.

Srbija, inače, od skora ima Metodologiju za računanje obima falsifikovanja i piraterije, a uskoro se očekuje kompjuterska platforma za razmenu informacija, koja će olakšati rad državnim organima, carini i tržišnoj inspekciji.

Check Also

U četvrtak bez struje “pola” Leskovca

Elektrodistribucija Leskovac najavila je za četvrtak nastavak radova na elektro mreži. “Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *