Da li se ešerihija koli može pobediti bez lekova

Ešerihija koli (Escherichia coli) je bakterija koja prirodno naseljava creva ljudi i životinja, gde uglavnom ima korisnu ulogu u procesu varenja hrane. Međutim, određeni sojevi mogu biti veoma opasni i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Opasni sojevi ove bakterije uzročnici su niza bolesti, uključujući gastrointestinalne infekcije, urinarne infekcije, neonatalni meningitis, pa čak i životno ugrožavajuće stanja kao što je hemolitičko-uremijski sindrom. Infekcije najčešće nastaju unosom kontaminirane hrane ili vode, kontaktom sa zaraženim osobama ili životinjama, ili preko neadekvatno opranih ruku.

Simptomi infekcija variraju od blagih do ozbiljnih, a uključuju dijareju, abdominalne bolove, povraćanje, groznicu i u teškim slučajevima, krvavu stolicu i otkazivanje bubrega. Rano prepoznavanje simptoma i laboratorijska dijagnostika ključni su za adekvatno lečenje i sprečavanje komplikacija.

Sigurno ste se bar jednom susreli sa Ešerihijom, pa ćemo se zato pozabaviti svim detaljima o tome kako se pobeđuje i kako da pomognete svojim najbližima i sebi kod ove uporne bakterije.

Opasnost od Ešerihije koli

Postoji nekoliko podtipova E. coli, od kojih su najpoznatiji patogeni sojevi koji mogu izazvati infekcije. Na primer, enterotoksični E. coli (ETEC) je čest uzročnik putničke dijareje, dok enterohemoragični E. coli (EHEC), kao što je O157, mogu izazvati ozbiljne infekcije kod ljudi. Osobe koje su posebno ugrožene su deca, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom.

E. coli O157 se obično prenosi putem kontaminirane hrane, naročito mesa koje nije pravilno termički obrađeno ili putem vode koja je kontaminirana fekalijama. Kontakt sa zaraženim životinjama ili ljudima takođe može preneti ovu bakteriju.

Opasnost od infekcije se povećava kada se ne poštuju osnovne higijenske mere, kao što su pranje ruku i pravilna termička obrada hrane.

Problemi koje izaziva Ešerihija koli

Ne možete znati da li se kod vas razvio opasni soj ove bakterije dok ne uradite sve potrebne analize, a pre toga je lekar taj koji bi trebalo da posumnja na prisustvo ešerihije koli ili druge urinarne infekcije. Klinički simptomi infekcije E. coli podrazumevaju ​​proliv, grčeve u stomaku, mučninu, povraćanje i ponekad groznicu. U težim slučajevima, posebno kod male dece ili starijih osoba, infekcija može dovesti do komplikacija. Neke od najčešćih su:

Gastrointestinalne infekcije:

 • Simptomi: Dijareja (često krvava), grčevi u stomaku, mučnina i povraćanje.
 • Trajanje: Simptomi mogu trajati od nekoliko dana do više od nedelju dana. U težim slučajevima, infekcija može dovesti do dehidracije i zahteva hospitalizaciju.

Hemolitičko-uremički sindrom (HUS):

 • Opis: Ovo je ozbiljna komplikacija koja može nastati nakon infekcije sojem E. coli O157
 • Simptomi: Smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca, akutno zatajenje bubrega i niska trombocitna aktivnost.
 • Rizik: Deca mlađa od pet godina i starije osobe su posebno ranjivi. HUS može biti opasan po život ako se ne leči pravovremeno.

Urinarne infekcije (UTI):

 • Opis: E. coli je najčešći uzročnik urinarnih infekcija.
 • Simptomi: Bolno i učestalo mokrenje, bol u donjem delu stomaka, povišena temperatura.
 • Komplikacije: Ako se ne leče, urinarne infekcije mogu dovesti do infekcije bubrega (pijelonefritis).

Sepsa:

 • Opis: U retkim slučajevima, E. coli može dospeti u krvotok i izazvati sepsu.
 • Simptomi: Visoka temperatura, ubrzan puls, ubrzano disanje, nizak krvni pritisak.
 • Rizik: Sepsa je hitno medicinsko stanje koje zahteva brzu i intenzivnu terapiju.

Samo u nekim slučajevima, ova bakterija može izazvati infekcije krvi (septikemiju) ili čak upalu membrane koja pokriva moždane komore (meningitis).

Zato je najvažnija prevencija infekcije i redovno pranje ruku, posebno nakon korišćenja toaleta i pre pripreme hrane. Takođe je važno konzumirati dovoljno tečnosti i izbegavati neoprano voće i povrće. Za lečenje infekcija Ešerihijom koli najčešće se koriste odgovarajući antibiotici, ali je važno da terapiju prepiše medicinski stručnjak nakon sprovedene analize i testova osetljivosti.

Da li se Ešerihija koli zaista može pobediti bez lekova?

U nekim blagim slučajevima, organizam sam može pobediti infekciju bez potrebe za antibioticima, ali ovo zavisi od jačine imunog sistema pacijenta i vrste Ešerihije koli koja je uzrokovala infekciju. Međutim, u većini slučajeva, preporučuje se lečenje antibioticima kako bi se sprečile komplikacije i skratilo trajanje bolesti. Antibiotici se biraju na osnovu osetljivosti bakterije na njih I nakon urađenog antibiograma. Najčešće korišćeni su ciprofloksacin, trimetoprim-sulfametoksazol (TMP-SMX) ili cefalosporine. Ovi lekovi su efikasni u eliminaciji bakterije iz organizma.

Simptomatsko lečenje: Pored antibiotika, simptomi se mogu ublažiti primenom rehidracije(oralnim ili intravenskim putem) kod pacijenata sa teškim prolivom ili dehidracijom. Izbegavanje alkohola, kofeina i začinjene hrane može pomoći u smanjenju iritacije i ubrzanju oporavka.Takođe, mogu se koristiti i analgetici ili antipiretici za ublažavanje bolova i groznice.

Prevencija i samopomoć: Važno je konstantno održavati pravilnu higijenu, kao što su često pranje ruku sapunom i vodom, posebno pre jela i nakon upotrebe toaleta. Takođe, izbegavanje neprerađenih namirnica ili vode sumnjivog kvaliteta može smanjiti rizik od infekcije.

Prirodni pristupi: Postoje različite prirodne terapijekoje se ponekad koriste kao dodatak tradicionalnom lečenju. Na primer, unos određenih probiotika može pomoći u obnavljanju normalne crevne flore nakon antibiotičke terapije. Takođe, brusnica se ponekad preporučuje zbog svojih svojstava koje mogu pomoći u sprečavanju prijanjanja bakterija uz zidove urinarnog trakta. Čaj od listova uve, zbog svojih antimikrobnih svojstava, privremeno će otkloniti bolove.

Zaključak

Uloga E. coli u crevnom traktu je veoma kompleksna. Ona pomaže u varenju hrane razgradnjom nekih ugljenih hidrata i proizvodnjom vitamina K, koji je važan za zgrušavanje krvi. Takođe, E. coli deluje kao barijera protiv patogenih mikroorganizama, sprečavajući njihovo naseljavanje u crevima. Međutim, tek kada kada dođe do neravnoteže, određeni sojevi E. coli uzrokuju probleme o kojima smo pisali u tekstu. Iako su najčešći simptomi infekcije bol u bešici, stomaku, dijareja, peckanje pri mokreju, a nekada i mučnina – oni nisu univerzalni za sve. Ako posumnjate na to da se nešto dešava, a posebno ako traje dugo, obratite se lekaru. Nikada nemojte lečiti bakterije na svoju ruku i bez pravilnog lekarskog usmerenja.

FOTOGRAFIJE:

Check Also

Predstavljen i građanima podeljen novi broj Leskovačkog glasnika

Na Gradskom trgu u Leskovcu danas je na konferenciji za medije predstavljen novi broj Leskovačkog …