Tragate za farbom koja bi oplemenila vaš dom – evo pravog rešenja

Prilikom renoviranja ili samostalne izrade nameštaja farbanje je jedan od najznačajnijih procesa. Pravilan odabir farbe i nijanse učiniće vaš nameštaj dugovečnim i postojanim, dok će mu istvovremeno dati potrebnu estetsku dimenziju. Koja je to farba za drvo najbolji izbor, i kako da odaberete idealnu nijansu za vaš nameštaj, otkrivamo u nastavku.

Akrilne boje za drvo – idealan izbor za vaš nameštaj

Akrilne boje za drvo su formulirane od akrilnih smola koje se rastvaraju u vodi ili organskim rastvaračima. Zbog svojih karakteristika ove boje su godinama unazad pravi hit kako među hobistima, tako i među profesionalnim majstorima.

Najznačajnije prednosti akrilnih boja za drvo, zbog kojih su tako popularne, su:

  • Ekološki efekti: Akrilne boje nemaju miris i ne sadrže štetne toksične komponente. Kako se kao rastvarač korist voda, prilikom sušenja boje jedino što isparava je – voda. To znači da je i tokom zimskih meseci moguće sprovesti radove na unutrašnjoj drvenariji, a da nije potrebno višednevno provetravanje.
  • Visoka sposobnost prijanjanja: akrilne boje odlično prianjaju i pružaju odličnu pokrivnost na obrađene površine.
  • Trajnost i elastičnost: Nakon sušenja, akrilni sloj ostaje elastičan i ne puca, čime se osigurava dugotrajna zaštita drvenih struktura.
  • Brzina sušenja: Akrilni premazi, s obzirom na to da se mešaju sa vodom, suše se znatno brže od uljanih boja. Ovo svojstvo im ujedno omogućava korišćenje tokom radova na unutrašnjoj stolariji u toku zimskih meseci.

Zbog svojih karakteristika akrilna boja za drvo je nezamenljiva kada je u pitanju farbanje drvenog nameštaja, bilo da osvežavate stari komad nameštaja ili farbate novi.

Jedino što bi se moglo navesti kao “mana” je nedostatak uljnog sjaja. Pa tako akrilne boje nisu najbolji izbor ako preferirate sjajniji izgled drveta.

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/person-holding-paintbrush-221027/

Postupak nanošenja akrilne boje za drvo

Pre nanošenja farbe za drvo, površinu treba dobro pripremiti. Površina se mora očistiti, ukloniti prašina, a po potrebi i obrusiti. U slučaju da se na drvenoj površini jave pukotine ili oštećenja, popravite ih gitom za drvo.

Nakon što je površina spremna, potrebno je da se farba za drvo razredi sa vodom u razmeri koju je proizvođač naveo. Rezultat mešanja farbe sa vodom mora da bude dobro homogneizovana smesa. Akrilnu boju možete nanositi četkom, valjkom ili pištoljem za farbu.

Preporučuje se nanošenje najmanje dva sloja za bolju pokrivnost i trajnost, a preko ovih boja se ne mora nanositi lak. Završni sloj se odlikuje elastičnošću, dobrom pokrivnošću i brzim sušenjem.

Uvek imajte na umu da će vrsta, boja i stanje drveta uvek uticati na konačnu boju i završnu obradu drveta. Zato je korisno da uvek uradite probno farabanje na drvetu koje želite da ofarbate.

Idealno bi bilo da to imate već komad drveta koji želite da ofarbate, ali kako je to u praksi retko, možete da to uradite na nekom neupadljivom mestu. Na primer za podove, uradite probno farbanje u uglu ili na podnoj dasci gde će biti tepih ili komad nameštaja, za nameštaj koristite donju stranu stola, stolice ili negde gde se može ponovo brusiti ako bude potrebno.

Ne testirajte boju na drvetu druge vrste, jer ćete dobiti sasvim drugačiji završni rezultat.

Odabir adekvatne nijanse

Akrilne farbe za drvo odlikuju se bogatom paletom boja, pa vaša kreativnost neće biti ugrožena. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da odaberete adekvatnu nijansu za vaš naeštaj.

Savremeni domovi i te kako “vole” kontrast. Zato ukoliko imate komad nameštaja na koji želite da stavite akcenat odličan način da to uradite je da odaberete boje koje odudaraju od zidova.

Tako će tamne nijanse koj podsećaju na boju mahagonija, oraha ili trešnje, efektno da kontriraju bojama, kao što su bledo zelena, žuta, plava.

Nasuprot tom, ako su vaši zidovi ili zavese tamnih i jakoh boja, onda za anmeštaj iskoristite svetle tonove koji će da otvore prostoriju.

Ukoliko niste ljubitelj kontrasta boje možete kombinovati:

  • Monohromatski – tako što ćete koristiti nijanse iste boje i tako dobiti kohezivan i opuštajući izgled. Potrebno je da odaberete jednu boju koja će biti osnovna i dominantna, a onda ostale (uključujući i boje za nameštaj) birati na osnovu nje.
  • Analogno – u ovom slučaju boje možete kombinovati odabirom onih koje su jedna pored druge na krugu boja. Kao rezultat dobićete harmoničan i uravnotežen izgled prostorije.

Za sam kraj, evo nekoliko konkretnih kombinacija boja koje se primenjuju kao rešenje u savremenim domovima:

  • Boje koje nalikuju bojama prirodnog drveta uparuju se sa neutralnim bojama poput bele, sive ili crne za minimalistički izgled.
  • Boje tamnog drveta kombinuju se sa jarkim bojama poput crvene, narandžaste ili žute za postizanje upečatljivog izgleda.
  • Nijanse svetlog drveta mogu se upariti sa pastelnim bojama poput roze, plave ili zelene za mekan i umirujući izgled.

Stigli smo do kraja. Nadamo se da su vam naši saveti bili od koristi i da ćete sada lako izabrati idealnu boju za vaš dom.

/Promo/

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/green-potted-plant-on-brown-wooden-table-VnbMyYCCAPg

Check Also

Preuzmite 3.000 dinara na OVOM LINKU!

Samo danas i samo na ovom mestu! Na jednom mestu, svi punoletni građani Srbije mogu …