Kako se nositi sa sportskim povredama?

Sport je ne samo oblik fizičke aktivnosti već i način za održavanje zdravog života i unapređenje mentalnog blagostanja. Međutim, nastanak povreda je donekle neizostavan deo života onih koji se bave sportom. Bez obzira da li se bavite rekreativno ili profesionalno, povrede mogu imati značajan uticaj na vašu sposobnost da se vratite u formu.

Ukoliko želite da saznate kako da vam povreda prođe brzo i kako da se, što je najbitnije, što pre vratite svojoj svakodnevnici, nastavite da čitate.

Najčešće sportske povrede

Sportske povrede mogu se dogoditi iznenada ili se mogu razvijati tokom vremena usled ponavljanih pokreta i stresa na određenim delovima tela. Razumevanje najčešćih tipova sportskih povreda može vam pomoći da prepoznate simptome na vreme i započnete odgovarajući tretman, a fizikalna terapija u Nišu dostupna je svim pacijentima.

U nastavku pročitajte koje su to najčešće povrede.

 • Povrede mišića: Istegnuća, naprsnuća ili kidanja mišića mogu se javiti usled prekomernog opterećenja ili nenadanih pokreta. Najčešće se javljaju u mišićima nogu, kao što su kvadriceps, lista ili zadnja loža.
 • Povrede ligamenata: Ligamenti su vezivna tkiva koja povezuju kosti u zglobu. Povrede ligamenata, poput povrede prednjeg ukrštenog ligamenta (ACL) u kolenu ili povrede ligamenata skočnog zgloba, česte su kod sportova koji uključuju brze promene pravca i skokove.
 • Povrede tetiva: Tetive su vezivna tkiva koja povezuju mišiće sa kostima. Teniski lakat (lateralni epikondilitis) i golferski lakat (medijalni epikondilitis) su primeri povreda tetiva koje se često viđaju kod sportista koji često ponavljaju iste pokrete, kao što su udarci u tenisu ili golfu.
 • Povrede zglobova: Zglobovi kao što su koleno, skočni zglob, ramena i zglob šake su često meta sportskih povreda, bilo da su u pitanju uganuća, dislokacije ili artritis koji se razvija tokom vremena.
 • Frakture: Pukotine ili potpune frakture kostiju mogu se dogoditi usled pada ili direktnog udarca tokom sporta. Najčešće su pogođeni kosti kao što su laktovi, zglobovi i kosti donjih ekstremiteta.

Kada dođe do povrede, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć kako bi se postavila tačna dijagnoza i započeo odgovarajući tretman. Dijagnostičke procedure kao što su rendgenski snimak, magnetna rezonanca (MRI) ili ultrazvuk često se koriste za procenu stepena povrede i planiranje rehabilitacionog protokola.

Savremene metode fizikalne terapije

Fizikalna terapija igra ključnu ulogu u rehabilitaciji nakon sportskih povreda. Ova grana terapije koristi različite tehnike i tehnologije kako bi se smanjio bol, poboljšala funkcija i ubrzao proces oporavka. Evo nekoliko najefikasnijih metoda fizikalne terapije koje se koriste u lečenju sportskih povreda:

 • Terapeutske vežbe: Individualizovani program vežbi koji se fokusira na jačanje mišića koji su povređeni ili oslabljeni usled povrede. Ove vežbe pomažu u obnavljanju snage, poboljšanju pokretljivosti i stabilnosti zgloba.
 • Manualna terapija: Ova tehnika uključuje manipulaciju tkivom i zglobovima radi poboljšanja cirkulacije, smanjenja bola i poboljšanja opsega pokreta. Masaža, mobilizacija i manipulacija su deo manualne terapije koja može biti od velike koristi u procesu rehabilitacije.
 • Elektroterapija: Upotreba električnih impulsa za smanjenje bola, poboljšanje cirkulacije i stimulaciju mišića. TENS (transkutana električna nervna stimulacija) i električna stimulacija mišića (EMS) su uobičajene tehnike koje se koriste u fizikalnoj terapiji.
 • Kinezio traka: Specijalne trake koje se koriste za podršku mišićima i ligamentima, smanjenje otoka i poboljšanje propriocepcije (sposobnost tela da prepozna poziciju i pokrete svojih delova).
 • Hidroterapija: Vežbe u vodi koje smanjuju opterećenje na zglobovima i mišićima, ali omogućavaju efikasnu rehabilitaciju i jačanje.
 • Toplotna i hladna terapija: Upotreba toplote (termoterapija) i hladnoće (krioterapija) za smanjenje bola, opuštanje mišića i smanjenje otoka.

Svaki tretman fizikalne terapije može biti prilagođen individualnim potrebama pacijenta i vrsti povrede koju imaju. Redovne sesije sa licenciranim fizioterapeutom mogu značajno ubrzati proces oporavka i smanjiti rizik od komplikacija ili ponovnih povreda.

Korisni saveti za oporavak i prevenciju

Oporavak od sportske povrede zahteva posvećenost i strpljenje. Uz pravilne mere oporavka i prevencije, možete se vratiti svom omiljenom sportu jači nego pre. Evo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći u procesu oporavka:

 • Poštujte preporuke lekara: Pratite uputstva koje vam je dao lekar ili fizioterapeut. Redovno se pojavljujte na zakazanim terminima i obavljajte propisane vežbe kod kuće.
 • Ne forsirajte povređeni deo: Pokušajte da ne opterećujete povređeni deo tela preterano dok se oporavljate. Osluškujte svoje telo i prepoznajte znakove preteranog napora ili bola.
 • Pravilna ishrana: Ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima pomaže telu da se oporavi i ojača. Konsultujte se sa nutricionistom ako vam je potrebna pomoć u pravilnom planiranju ishrane tokom oporavka.
 • Postepen povratak aktivnostima: Nakon što dobijete odobrenje od lekara, vraćajte se sportu postepeno. Počnite sa laganim vežbama i postepeno povećavajte intenzitet kako biste smanjili rizik od ponovne povrede.
 • Pravilno zagrevanje i istezanje: Redovno zagrevanje pre vežbanja i istezanje nakon vežbanja pomažu u pripremi mišića za aktivnost i smanjenju rizika od povrede.
 • Korišćenje adekvatne opreme: Nosite odgovarajuću sportsku opremu i zaštitnu opremu koja može pomoći u sprečavanju povreda, kao što su kacige, štitnici za kolena ili ortoze za zglobove.

Važno je potražiti medicinsku pomoć odmah nakon povrede i pratiti uputstva lekara i fizioterapeuta. Korišćenjem savremenih metoda fizikalne terapije i pridržavanjem saveta za prevenciju, možete smanjiti rizik od budućih povreda i nastaviti da uživate u svom omiljenom sportu dugi niz godina. Zapamtite, zdravlje je na prvom mestu, pa se pobrinite da pravilno negujete svoje telo kako biste ostali aktivni i zdravi.

Fotografije:
https://www.pexels.com/photo/a-woman-holding-his-back-7298904/
https://www.pexels.com/photo/man-massaging-his-calf-muscles-7298421/

Check Also

Predstavljen i građanima podeljen novi broj Leskovačkog glasnika

Na Gradskom trgu u Leskovcu danas je na konferenciji za medije predstavljen novi broj Leskovačkog …