Cvetanović: Konstitutivna sednica Skupštine grada Leskovca zakazana po Zakonu

Predsednik Privremenog organa grada Leskovca odgovorio je danas na konferenciji za medije na tvrdnje iznete u saopštenju Demokratske stranke o načinu zakazivanja Konstitutivne sednice Skupštine grada Leskovca.

Cvetanović je u obraćanju novinarima istakao da je prva sednica lokalnog parlamenta u novom sazivu zakazana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o lokalnim izborima, i podsetio da je Skupština grada Leskovca raspuštena, a da njenu ulogu i ovlašćenja preuzeo Privremeni organ koji je praktično u prethodna nešto više od 3 meseca obavljao funkciju najvišeg zakonodavnog tela.

„Zakon o lokalnim izborima propisuje da konstitutivnu sednicu saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od deset dana od dana obajvljivanja rešenja o dodeli mandata, a sednica se održava u periodu od 30 dana od momenta objavljivanja. Raspuštanjem skupštine prestaje mandat svim odbornicima, pa samim tim i predsedniku skupštine. U Zakonu o lokalnoj samoupravi se kaže da u slučaju raspuštanja lokalne skupštine do konstitutivnog saziva nove skupštine i izbora izvršnih organa tekuće i neodložne poslove iz njihove nadležnosti obavlja Privremeni organ. S toga konstitutivnu sednicu nakon izbora novog saziva lokalne skupštine nakon izbora održanih 17. decembra 2023. godine saziva predsednik Privremenog organa, što sam ja i učinio, jer je Privremeni organ preuzeo u skladu sa zakonom preuzeo obavljanje neodložnih poslova iz nadležnosti skupštine, u koji spada i sazivanje nove skupštine. Privremeni organ menja i gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i Gradsko veće, kao i skupštinu sa predsednikom, sekretarom i njihovim zamenicima. Izborom novih organa Grada Leskovca i Skupštine grada prestaće mandat Privremenog organa” – rekao je u dr Goran Cvetanović na konferenciji za medije održanoj danas po završetku 12. sednice Privremenog organa grada Leskovca.

Check Also

U utorak bez struje jedno naselje i tri ulice u Leskovcu i jedno selo

Elektrodistribucija Leskovac najavila je nastavak radova na elektro mreži i nova privremena isključenja potrošača. “Ogranak …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *