hotel bell

Cvetanović: Grejanje mora da poskupi, jer ne može većina građana da bude talac manjine

Usled energetske krize, došlo je do značajnog povećanja cene svih energenata, a kako se, očigledno, taj trend nastavlja, ”Toplana” je od Gradskog veća zatražila i dobila pozitivan odgovor na zahtev za izmene i dopune Programa poslovanja za 2022. godinu

Ovim izmenama su, u Planu nabavke, predviđena sredstva u iznosu nešto većem od jedne milijarde, od čega samo 732 miliona za kupovinu mazuta, gasa, uglja i električne energije:

– Jeste da ova cifra izgleda velika, ali mi se moramo pripremiti ne samo za rast cena energenata, već i za nestašicu pojedinih, koje će biti neophodno zameniti drugim. Situacija na tržištu je vrlo nestabilna, zbog čega smo primorani na predostrožnost. Naravno da nećemo sva ova sredstva potrošiti, ali se moramo unapred obezbediti, odnosno ostaviti prostor za intervenciju u datom trenutku, rekao je u obrazloženju predloga, direktor ”Toplane”, Miloš Ilić:

Cene na svetskom energetskom tržištu svakodnevno skaču, ali je još važnije da li će energenata uopšte biti, konstatovao je gradonačelnik, Goran Cvetanović:

– Mi ćemo posle Skupštine (zakazane za ponedeljak), pošto mnoge nisu menjane od 2015., preispitati cene ”Toplane”, ”Vodovoda”, JKP ”Grdelica”, PWW-a. Zapamtite da se najveći deo građana greje samostalno. Ti procenti se kreću od 75 do 85. To znači da sami nabavljaju ogrev, drva najčešće, seku, isuše mesec dana, skladište i sami lože i čiste svoje peći. Pritom moraju unapred da daju novac za taj i ostale energente. Za razliku od njih, sugrađani koji koriste daljinsko grejanje, račune plate na kraju meseca i temperatura u stanovima im je konstantna i jednaka. Kad sve to uzmete u obzir, zaključujemo ko je ovde u nepovoljnijem položaju, a pritom je to svega 15-20 posto Leskovčana, naspram većine. Ispada da je većina, talac manjine.

Stručni tim će, rekao je Cvetanović, ispitati mogućnost povećanja cene grejanja, koje mora poskupeti, ali opet ostati na nivou da ne predstavlja preveliki udar na kućne budžete.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *