Home / DOGAĐAJI / Za četiri nacionalne frekvencije konkurisalo 14 televizija
hotel bell

Za četiri nacionalne frekvencije konkurisalo 14 televizija

Ilustracija: (Foto: pixabey)

Na konkurs za dodelu četiri nacionalne frekvencije, koji je juče zatvoren, prijavilo se 14 televizija – N1, Nova S, Happy, Pink, Vesti, Prva, B92, Kopernikus, UNA, K1, Tanjug, TV2, BК i Kurir – piše eKapija.

Članica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Višnja Aranđelović kaže za Udruženje novinara Srbije (UNS) da je za nju pri odabiru televizija koje će dobiti nacionalnu pokrivenost najbitniji kriterijum kvalitet programa, ali da se vrednuju i ekonomska i tehnička održivost.

Nacionalnu frekvenciju trenutno imaju televizije Prva, Happy, B92 i Pink, dok je peta frekvencija koja je nekada pripadala televiziji Avala devet godina neraspoređena, navedeno je u saopštenju UNS-a.

Pravilnikom koji je REM doneo 2014. godine propisano je da su obavezni informativni, dečji, naučno-obrazovni, dokumentarni i kulturno-umetnički sadržaji kao minimum programskih uslova. Međutim, izveštaj REM-a iz 2020. godine pokazao je da kulturno-umetnički program u potpunosti izostaje na svim komercijalnim televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju.

Osim kulturnog, naučno-obrazovni i dečji programi su izostavljeni na Pinku, kao i na TV Happy, televiziji koja je nekada bila prepoznatljiva po sadržaju za decu.

– Nije jeftino snimiti dokumentarnu ili dečju emisiju, a opet taj program nije dovoljno atraktivan za oglašivače. Naravno, to nije izgovor da ih ne bude, jer privatne televizije koje imaju ili će imati dozvolu za nacionalno emitovanje, iako su komercijalne, imaju obavezu da vode računa i o javnom interesu. Što više dokumentarnih, naučno-obrazovnih, dečjih i kulturno-umetničkih emisija, to je program kvalitetniji – rekla je Aranđelovićeva.

Sankcija, kaže članica REM-a, za televizije neće biti, jer je pravilnik koji propisuje kvote za učešće informativnog, dokumentarnog, naučno – obrazovnog, dečjeg i ostalih vrsta programa donet 2014. godine. Prema rečima Višnje Aranđelović, televizije su dobile dozvolu za nacionalnu pokrivenost pre ovih propisa, te nisu imale obavezu da ih se pridržavaju.

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.