Biljka koja guta sve pred sobom: Ponegde zabranjena- jedni je smatraju otrovnom, drugi simbolom večnosti- Upoznajte bršljan

Da se ne radi o vrlo frekventnoj ulici u samom centru Leskovca, verovatno bi izdanci bršljena iz jednog dvorišta, brzo premrežili kolovoz, jer je trotoar već ”nestao” pod gustim zelenim pokrivačem.

Hedera, Ivy ili bršljen, kako glasi srpsko ime ove penjačice, rađa se u 12-15 vrsta i podvrsta i danas je jedna od najrasprostranjenih biljaka na planeti.

Na ravnom tlu, ne prelazi visinu od 5 do 20 santimetara, ali će zato majstorski iskoristiti površine pogodne za penjanje, uključujući dvrće, prirodne ili strukture, koje je napravio čovek. Tada se mogu ”popeti” i na preko 30 metara od zemlje.

Nekoliko vrsta bršljana je postalo ozbiljna invanzivna pretnja, koji se ekstremno brzo širi i nadmašuje autohtonu vegetaciju. Zato je, na primer, u Kaliforniji zabranjen za upotrebu u hortikulturi. Razmnožava se i raste brzo, iskorenjuje vrlo teško.

Bobice su umereno toksične, lišće bršljana sadrži falkarinol, koji izaziva zapaljenje kože. S druge strane, upravo ti zeleni izdanci pronašli su primenu u lečenju produktivnog kašlja i čest su sastojak sirupa. Pojedina istraživanja dokazala su da ubija ćelije raka dojke.

Kao i mnoge druge zimzelene biljke, bršljan je, u evropskoj kulturi, imao duhovno značenje. Unosio se u domove da bi oterao zle duhove.

U starom Rimu se verovalo da venac od bršljana može sprečiti čoveka da se napije, a zbog toga ga je, upletenog sa vinovom lozom, na glavi nosio i bog pijanstva- Bahus.

Žbunje ove biljke ili štapovi umotani u bršljanovo lišće, tradicionalno se koristi za reklamiranje taverni u Ujedinjenom kraljevstvu, a mnogi pabovi se i danas zovu The Ivy. Lepljivost bršljena, čini ga simbolom ljubavi i prijateljstva, a nekada su ga sveštenici poklanjali mladencima.

Pošto se privija uz mrtvo drveće, a ostaje zelen, u srednjevekovnoj hrišćanskoj simbolici, na njega se gledalo kao na simbol večnog života duše posle smrti.

Check Also

U petak i subotu isplata redovne i privremene novčane naknade za maj

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica isplatiti redovnu i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *