Beskonačnost nauke – radovi učenika OŠ “8. oktobar” iz Vlasotinca na festivalu nauke

Osnovna škola “8. oktobar” iz Vlasotinca, jedna je od najpoznatijih škola jugoistočne Srbije. Sa svojih, oko 1000 učenika i 80-ak nastavnika teži da svojim radom i aktivnostima bude lider u regionu.

– Ono čime se ponosimo je naše tradicionalno učešće na festivalima nauke. Prethodnih godina smo sa preko tridesetak radova učestvovali i bili zapaženi na brojnim sajmovima, smotrama i manifestacijama: “Nauk nije bauk” – Niš, “Naučne čarolije” – Požarevac, “Čuda su svuda” – Beograd, “Matematika u Maju” – Niš … Prvog i drugog aprila u holu Elektronskog fakulteta u Nišu održan je 8. po redu Festival nauke ”Nauk nije bauk”. Naša ekipa predstavila se radovima koji su nosili zajednički naziv Beskonačnost nauke. Projekte su predstavili učenici: Anja Cokanović 8/4, Angelina Vidosavljević 8/2, Ranđelović Natalija 8/2, Anđela Živković 8/1, Tamara Ilić 8/1, Emilija Mitić 8/1, Aleksandra Miljković 8/1, Martina Mitov 8/2, Dragana Stojadinović 8/2, Vera Stamenković 8/5, Jelena Milosavljević 8/4, Veljko Janković 8/1, Filip Mihajlović, Sreten Stevanović 8/2, Aleksa Kocić 8/2, Emilija Lepojević 7/5, Borivoje Popović7/5 u koordinaciji sa nastavnicima Draganom Golubovićem, Dušanom Valčićem, Dušanom Pešićem i Anom Kalinić – kaže Ivana Cekić predstavnik škole za odnose sa javnošću.

– Možete li pomoći Arhimedu da pokrene Zemlju i pronaći svoj lik u beskonačno konačnim ogledalima? Šta će se desiti sa Hajgensovim klatnima ako plutaju na vodi? Kako su naši preci koristili snagu vode? Misterija prostih brojeva je rešena, a ima li logike u logičkim nelogičnostima uskoro ćete saznati. Osnovci, srednjoškolci i ostali posetioci mogli su da saznaju sve o prostim brojevima, njihovoj istoriji, i principu rada Eratostenovog sita na zanimljivom mehaničkom modelu. Da li je magija isto što i matematika kada svi učenici pogode boju kape na svojoj glavi i brojnim eksperimentima nateraju sve prisutne da posumnjaju u svoju logiku. Mogli su da upoznaju Arhimada, njegov rad i demistifikaciju čuvene izreke “Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomeriću svet”. Saznali su zbog čega istoričari nauke često govore o Kristijanu Hajgensu kao jednom od najsvestranijih naučnika. Iz bogate istorije jugoistočne Srbije odabrali smo primenu snage vode a sve to spojili u sjajnu zabavu – kaže Ivana Cekić iz Osnovne škole “8. oktobar” iz Vlasotinca.

Check Also

Benzin skuplji za dva dinara

U narednih sedam dana, od danas, 12. aprila, do 19. aprila, očekuje se povećanje cena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *