SNS i SPS u Leskovcu i posle izbora u koaliciji

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije biće koalicioni partneri u Leskovcu i nakon predstojećih izbora, saopštili su predsednici gradskih odbora, Goran Cvetanović i Aleksandar Đurović.

 

Kako je realno očekivati da će SNS osvojiti najviše mandata, kao stranka koja ima najveći rejting u narodu, leskovački socijalisti će podržati kandidaturu Gorana Cvetanovića, za gradonačelnika, rečeno je na današnjoj konferenciji.

– U protekle tri godine, zaista smo pokazali da ujedinjeni možemo sve i svojim koalicionim partnerima sa zahvaljujem na saradnji, koja je dala izuzetne rezultate. Nadam se da ćemo, u narednom periodu, ujedinjeni pokazati da možemo mnogo više, jer nećemo imati teret obaveza koje smo nasledili od Demokratske stranke, izjavio je lider leskovačkih naprednjaka, Goran Cvetanović. Od preuzimanja vlasti u Leskovcu, zajedničkim naporima, vratili smo dug grada od dve milijarde dinara, stabilizovali gradskih finansija, i krupnim koracima krenuli napred, u svim sferama života, rekao je Cvetanović, koji je na konferenciji sumirao rezultate zajedničkog rada SNS-a i koalicionih partnera od 2012. godine do danas. Vlada Srbije, predvođena Aleksandrom Vučićem, uspela je da državu spasi od bankrotstva, stabilizuje javne finansije, sprovede reforme, privuče investicije, otvori nova radna mesta, krene u obnovu puteva, pruga, škola. Takođe, uspela je i da podigne međunarodni ugled naše zemlje, čemu je doprineo i dosadašnji ministar inostranih poslova, Ivica Dačić. Naša zemlja postala je ključni faktor stabilnosti u regionu, poštovana na zapadu i istoku, u SAD-u, Evropskoj uniji, ali i Rusiji i Kini, rekao je Cvetanović.

U toku su značajne investicije u putnu infrastrukturu, grade se autoputevi, mostovi, započeta je velika obnova škola i bolnica. Rastu strane investicije, pa je tako u prošloj godini u Srbiju uloženo više od 1,8 milijarde evra, što je donelo i više od 120 hiljada novih radnih mesta. Širom zemlje otvaraju se nove fabrike i mladim ljudima pružaju se nove mogućnosti, a stopa nezaposlenosti je sa 26,7 pala na 17 posto, rekao je Cvetanović.

Naše javne finansije konačno su pod kontrolom. Prepolovili smo budžetski deficit, javni dug se polako smanjuje. Ostvaren je privredni rast od 0,8 posto i napravljen je skok za 32 mesta na listi Svetske banke po povoljnosti ambijenta za ulaganje. U protekle tri godine izgrađeno je 230 mostova, 95 kilometara novih autoputeva i 200 kilometara puteva je rekonstruisano. SNS i SPS su u Leskovcu, od potpisivanja Sporazuma o saradnji, svoja obećanja ispunile u gotovo svim oblastima razvoja grada. Jedno od naših programskih načela je ulaganje u poljoprivredu, koje smo i ostvarili kroz elektrifikaciju polja, komasaciju zemljišta, ulaganja u protivgradnu zaštitu, uređenje atarskih puteva. Zalagali smo se za nove investicije u oblasti komunalne infrastrukture, o čemu svedoči 8.850 metara uređenih trotoara, ulice koje se sređuju na svakom koraku, izgled grada koji se stalno menja i svakog dana postaje lepši. Zajedničkim radom doprineli smo decentralizaciji , pa su sva 144 naseljena mesta dobila vodovodnu i kanalizacionu mrežu, uređene škole, ambulante i sve ono što život čini kvalitetnim, izjavio je Cvetanović. Samo u obnovu mehanizacije u JKP Komunalac, posle mnogo decenija, uloženo je 36,5 miliona dinara, a ovo preduzeće će uskoro dobiti i novu čistilicu, vrednu 16 miliona dinara. Nismo zanemarili ni JKP „Grdelica“, gde je, za obnovu opreme i mašina, samo u poslednjih godinu dana, iz gradskog budžeta uloženo 18 miliona dinara, što su prve investicije posle 4 decenije, rekao je lider ”naprednjaka”.

Podigli smo, zatim, nivo zdravstvene zaštite. Nastavili smo adaptaciju i rekonstrukciju gotovo svih ambulanti na području grada, za šta je izdvojeno 19 miliona 200 hiljada dinara. Nabavljen je rentgen aparat za Dom zdravlja,vredan 100 hiljada evra, jer stari datira još iz 1983. godine, kada je ustanova osnovana. Pri dolasku na vlast, zatekli smo dug Opšte bolnice prema dobavljačima od 130 miliona dinara, a krajem 2014., sve te obaveze smo izmirili i danas nema nikakvih dugovanja. Bolnica je takođe dobila 10 novih apartmana, adaptirani su svi sanitarni čvorovi, nabavljena je značajna oprema za nekoliko odeljenja, a zahvaljujući lokalnoj samoupravi, do posla je došlo 13 lekara. Obećanje SNS-a i SPS-a, da će primarna i sekundarna zdravstvena zaštita biti podignute na viši nivo, ovim je i ispunjeno, objasnio je Goran Cvetanović. Evidentno je i znatno veće ulaganje u obrazovanje, kulturu i sport. Za kulturu smo, u poslednje tri godine, opredelili 780 miliona dinara, za sport je izdvojeno 388 miliona, a u oblasti obrazovanja smo najpre vratili dug od 200 miliona dinara, i sada se sve obaveze redovno isplaćuju. Sredstva se na vreme izdvajaju za jubilarne nagrade, putne troškove, a grad je finansirao izgradnju brojnih igrališta, mobilijara, i mnoge škole uključio u projekat energetske efikasnosti. Cilj nam je, da ljudima na donjem pragu socijalne izdržljivosti, pružimo mogućnost da dostojno žive, pa smo za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva izdvojili 191 milion dinara, dodao je Cvetanović.

Odnos između Srpske napredne stranke i SPS-a je do sada bio izuzetno dobar, kako na republičkom nivou tako i na lokalu. Imamo odličnu saradnju i pokazali smo se kao veoma dobri i kvalitetni koalicioni partneri i to ćemo biti i u budućnosti, saopštio je predsednik Gradskog odbora SPS-a u Leskovcu, Aleksandar Đurović. Odnos snaga je takav da je izvesno da će SNS odneti pobedu u Leskovcu i imati najveći broj odbornika, pa će se tako i gradonačelnik birati iz redova ”naprednjaka”. Iako SPS samostalno izlazi na izbore, i ima svog nosioca liste, mi ćemo, za gradonačelnika podržati kandidata Srpske napredne stranke, obrazložio je Đurović.

Kako je rečeno u SNS-u, istraživanje javnog mnjenja pokazuje da će lista SNS-a i koalicionih partnera, na predstojećim lokalnim izborima, osvojiti znatno više od 50 posto glasova birača.

Check Also

Iz budžeta Leskovca danas isplaćena prva rata za regulisanje dugova Medicinske škole i 13,8 miliona za održavanje vodotokova i sprečavanje poplava

Danas je iz budžeta grada isplaćena prva rata za regulisanje dugovanja Medicinske škole prema Opštoj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *