Početna / DRUŠTVO / U kasarni u Donjem Sinkovcu obeležen Dan 3. Centra za obuku defileom jedinica i izložbom opreme i tehnike
hotel bell

U kasarni u Donjem Sinkovcu obeležen Dan 3. Centra za obuku defileom jedinica i izložbom opreme i tehnike

Sedmi oktobar, dan kada je, u Velikom ratu oslobodjen Leskovac, kao svoj praznik, obeležava i 3. Centar za obuku u Kasarni “Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu.

Proslavljen je uz defile jedinica,  izložbu opreme i taktičko-tehničkih sredstava, dodelom spomenica i plaketa, kulturno-umetničkim programom i zajedničkim ručkom.

“Sloboda malih naroda, jača je sila od nasilja velikih i moćnih“, zapisao je posle Kolubarske bitke, češki kaplar Ervin Kiš,  odajući priznanje hrabrosti srpskih vojnika i to je samo jedan od  članaka, koji su tih godina osvanjivali u svetskoj štampi. Citirajući neke od njih, komandant 3. Centra za obuku, pukovnik Siniša Nikolić, podsetio je da je naša , poput vojske malo kog naroda, još nekoliko puta morala da se lati oružja kako bi branila svoju otadžbinu. Poslednji put, pre dvadeset godina, kada je slavnu tradiciju predaka, u ovom kraju nastavila 549. Motorizovana brigada, iz koje je izrastao Centar za obuku u Donjem Sinkovcu.

U proteklih godinu dana, on je, u skladu sa svojom namenom, radio na obučavanju i usavršavanju  najmladjih pripadnika Vojske Srbije, rezervnog sastava i lica starija od 3o godina, koja nisu služila vojni rok:

–            Izvršili smo preko sto gadjanja iz pešadijskog naoružanja, sa više od 3.5oo hiljade učesnika i to sa vrlo dobrom prosečnom ocenom. Realizovali smo 12 marševa na deset i 14 marševa na 2o kilometara, pod punom ratnom opremom i taktičkom pretpostavkom i tako prešli preko 4oo kilometara po Jablaničkom okrugu. Nismo zaboravili ni da je Vojska potekla od naroda, pa smo organizovali, u više navrata, akciju “Lekar na selu“, u najudaljenijim delovima okruga, kako bismo pružili pomoć starim i iznemoglim žiteljima. Za to smo dobili najvredniju nagradu, osmeh na njihovim licima.

Od pripadnika jedinice je, tokom godine, tokom dobrovoljnog davalaštva, prikupljeno 57 jedinica krvi, a sa 1oo.ooo dinara, 3. Centar je učestvovao u različitim humanitarnim akcijama, podsetio je pukovnik Nikolić, dodajući da najveći potencijal  jedinice predstavljaju ljudi, njihov profesionalizam, osposobljenost,  dobri medjuljudski odnosi , solidarnost i medjusobno uvažavanje. Izgradjen je kvalitetan sistem komandovanja i racionalni načini korišćenja raspoloživih resursa. Na osnovu ovih rezultata, smatramo da nismo obrukali pretke i Vojvodu Petra Bojovića čije ime kasarna nosi, istakao je Nikolić.

Vojnicima, gostima i posetiocima, a medju njima je bilo najviše učenika osnosnih i srednjih škola iz Leskovca, obratio se i pukovnik Slaven Bošković, iz Komande za obuku. Potom su porodicama poginulih pripadnika 549. Motorizovane brigade, podoficirima, oficirima i vojnim nameštenicima, uručene plakete, medalje za zasluge i rešenja o nagradnim odsustvima.

Današnju svečanost upriličili su članovi Kulturno-umetničkog društva Lemind, a domaćin se potrudio da za sve goste obezbedi po porciju vojničkog pasulja.

S. Ć.

Pogledaj takodje

Leskovčani odu u Niš u kupovinu a vrate se vakcinisani

Foto:facebook dragan asotirovski Za nekoliko dana u tržnim centrima širom Srbije vakcinisano je 6.000 ljudi, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *