Početna / EKONOMIJA / Leskovačko preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju „Univerzal“ obeležilo pola veka postojanja
hotel bell

Leskovačko preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju „Univerzal“ obeležilo pola veka postojanja

Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju “Univerzal“, obeležilo je pola veko postojanja.

Iako opterećeno dugovima iz prošlosti i sa znatno smanjenim kapacitetima, rukovodstvo  i zaposleni, medju kojima su dve trećine lica sa invaliditetom, nadaju se opstanku na tržištu i daljoj podršci lokalnih partnera, grada i države.

Proživeo je “Univerzal“ za pola veka postojanja najrazličitije periode, ali se u ovom kolektivu nikada nije živelo raskošno i bezbrižno. Kroz njega je prošlo oko 5oo radnika najrazličitijih profila i preduzeće je, uprkos sužavanju i osiromašenju tržišta, uspevalo da prebrodi brojne prepreke sa kojima se, a i danas se suočava.

–          Imamo zaostali dug iz prethodnog perioda, ali trenutno pozitivno poslujemo. Imamo posla do kraja godine, jer radimo preko tendera, plate isplaćujemo redovno, kao i obaveze prema državi i dobavljačima. Izradjujemo nameštaj, tapetariju i proizvode od plastike. U gotovo svim gradovima u Srbiji imamo neki posao, a trenutno radimo sa Bosilegradom, Dimitrovgradom, Sremskom Mitrovicom i Batajnicom, kratko je opisao stanje u preduzeću, vršilac dužnosti direktora, Saša Cvetković.

Preduzeće učestvuje u rezervisanim javnim nabavkama, ali se ta mogućnost u Leskovcu ne pruža često, jer su kapacitete “Univerzala“ do sada koristile samo Ustanova za odrasla i stara lica, odnosno Centar za socijalni rad. Za bilo šta više od pukog opstanka, treba nam podrška lokalnih partnera, ističe Cvetković, koji je u ovom preduzeću doskora obavljao posao socijalnog radnika.

–          Imamo 3o zaposlenih i sa tim kadrom uspevamo da odgovorimo zahtevima kupaca. Potreba za novim zapošljavanjem ima, pre svega mašinaca, ali ne i mogućnosti, iako država pokriva 75 % zarade lica sa invaliditetom, kojih je u “Univerzalu“- 19.

Nagomilane dugove  od preko 1oo miliona pokušavaju da reše, ali to nije jednostavno, jer je Elektroprivreda državni sistem, a za zaostale zarade gotovo svi bivši zaposleni su pokrenuli tužbe.Ipak, novi v.d. direktora i zaposleni veruju da preduzeće ima budućnost, iako se već godinama nalazi u statusu Unapred pripremljenog plana za reorganizaciju.

U ime lokalne samouprave, rodjendan je čestitala  zamenica gradonačelnika, Jasmina Randjelović, koja je istakla da, uprkos nezavidnom položaju i nemilosrdnim pravilima tržišta, rukovodstvo i zaposleni , trudom i zalaganjem ostvaruju pozitivno poslovanjei ipak opstaju “ , što je za svako poštovanje.

Na obeležavanju značajnog jubileja “Univerzala“, koletivima i pojedincima, sa kojima je preduzeće ostvarivalo plodnu saradnju, dodeljene su zahvalnice.

S. Ć.

Pogledaj takodje

Leskovcu i Bojniku bespovratna sredstva iz budžeta Republike Srbije za sufinansiranje izrade planskih dokumenata

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije sprovelo je javni konkurs za dodelu bespovratnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *