Svako ko je danas prošao ili sada prolazi gradom, nemože da ne zastane ispred Šop Đokićeve kuće, gde se održava po prvi put manifestacija “Festival leskovačke sprže i gurmanluka”.
Preko trideset kulinara iz Niša, Svrljiga, Leskovca, Vrnjačke banje… nadmetaće danas snege i pokušati da napravi najbolju spržu ali i gulaš od svinjskog i srnećeg mesa.
Manifestaciju je otvorila PR gradonačelnika Leskovca, Aleksandra Stojanović, koja je ovom prilikom istakla da je Leskovac grad u kome se neguju stare vrednosti i čuvaju od zaborava.
“Ponosimo se što imamo tri brenda, ajvar, roštilj meso i spržu. Kada je reč o roštilj mesu, već više od tri decenije naš grad je širom sveta poznat zbog festivaa posvećenom njemu, a to je leskovačka Roštiljijada. Što se tiče ajvara, mnoge manifestacije su i njemu posvećene, te je sada i sprža, kao treći brend Leskovca, zasluženo dobila svoj festival za koji se nadamo da će postati tradicija i da se i narednih godina leskovačkim ulicama iz ovog dvorišta širiti miris sprže. Negujemo ono što je specifično za naš grad, a sprža se u Leskovcu priprema onako kako se ni u kom kraju ne priprema, zato je ovaj festival specifičan i važan – kazala je Stojanovićeva.
U organizaciji ove manifestacije pored Grada i Turističke organizacije, svoj doprinos su dali i Nišlije, te su ovom prilikom uručili nagrade kako Gradu, TOL-u tako i pojedincima koji su zaslužni za organizovanje manifestacije.
Ančica Dimitrijević predsednica Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika iz Niša je danas uručila zahvalnice svima koji su učestvovali u manifestaciji i rekla da joj je drago što je sprža stavljena na svoje mesto, koje zaslužuje, i da svi brendovi juga moraju biti pozicionirani na adekvatan
Direktor TOL-a, Nebojša Kocić, u svom obraćanju izrazio je želju da festival dugo traje i dostigne tradiciju Roštiljijade i zaključio da sve što jug Srbije radi može da se predstavi i sačuva kao brend.