hotel bell

Budžet grada, za devet meseci, ostvaren sa 74,2 procenta: Najveće odstupanje kod novčanih kazni i penala

Budžet je, u periodu januar-septembar raspolagao prihodima od 4,08 milijardi , što predstavlja 74,2 planiranog obima za 2022. i za čak 25% je više u odnosu na raspoloživa sredstva za isti period prošle godine. Istovremeno rashodi i izdaci izvršeni su sa 57,9 posto

Tekući prihodi su ostvareni sa više od 81-og procenata, a najznačajniji su oni od poreza na dohodak, čulo se u obrazloženju šefice Odeljenja za finansije, Marije Milosavljević:

– Najveće učešće u ovoj stavki imaju prihodi od zarade, ostvareni sa 72,1 procenat, što je za 11 posto više nego lane, u istom periodu. Povećano ostvarenje beleži se kod poreza na prihod od samostalne delatnosti i prihoda od poreza na imovinu. Transferi od drugih nivoa vlasti, ostvareni su sa 69 odsto, prihodi od imovine sa 73 procenta. Rashodi su, u prvih devet meseci, izvršeni u visini od 57,9 posto, a sve vreme račun grada je bio likvidan i stabilan što je omogućilo nesmetano i redovno izvršavanje obaveza.

Rashod koji je značajno odstupio sa izvršenjem od planiranog je stavka: Novčane kazne i penali po rešenju sudova, u ukupnom iznosu od 219,9 miliona dinara. One su posledica tužbi po osnovu eksproprijacije imovine, ujeda pasa lutalica, troškova radnih sporova radnika, sudskih i advokatskih usluga, troškova povreda na gradskoj imovini, tužbi roditelja za naknadu štete za više naplaćene cene usluga vrtića i sudskih sporova preuzetih od JP “Urbanizam i izgradnja“.

Drugih većih odstupanja između planiranih i izvršenih obaveza, nije bilo.

Gradonačelnik Goran Cvetanović se zahvalio Odeljenju za finansije zbog, kako je rekao, domaćinskog rukovođenja gradskom kasom, jer je, u proteklom periodu od preuzimanja vlasti, najpre trebalo pokriti zatečeni dug od preko 2 milijarde dinara i konsolidovati budžet, istovremeno izmirujući zaostale i tekuće obaveze.

Check Also

Isplaćena jednokratna pomoć porodiljama

Danas je iz gradskog budžeta na ime jednokratne pomoći porodiljama isplaćen iznos od 980.000 dinara. …

Оставите одговор