Home / Opštine / Aleksinac / TRAGEDIJA! U nesreći u rudniku „Soko“ poginulo 8 rudara, 18 povređeno
hotel bell

TRAGEDIJA! U nesreći u rudniku „Soko“ poginulo 8 rudara, 18 povređeno

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja „Soko“ kod Sokobanje poginulo osam rudara, a 18 je povređeno.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se desila ova nesreća i izrazila tom prilikom saučešće porodicama stradalih rudara.

U ime Vlade, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će im pomoći koliko god je moguće. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije, istakla je ona.

Direktor JP PEU „Resavica“ Saša Spasić objasnio je da se rudarska nesreća u jami rudnika „Soko“ dogodila nešto posle četiri sata ujutru, i to u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor, naveo je on, uputivši saučešće porodicama nastradalih rudara.

Direktor rudnika „Soko“ Drago Milinković rekao je da su mere bezbednosti koje se preduzimaju u rudniku na najvišem nivou, ali se ovog puta desilo naglo izdvajanje metana i živote je izgubilo osam vrednih radnika.

Direktor Aleksinačkih rudnika Nemanja Denić istakao je da radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku „Soko“ i deo su ovog kolektiva, ponovivši da se mere maksimalno poštuju, ali da su ovo situacije koje je nemoguće predvideti.

U nesreći su poginuli rudari D. Z. (1979), N. T. (1985), R. G. (1975), P. P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B. Ž. (1963) i B. S. (1988).

Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu su izvučeni, a povređenima se pruža medicinska pomoć. Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Check Also

Objavljene nove cene goriva u Srbiji

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u skladu sa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.