Home / DRUŠTVO / Svetkujemo Jovana Preteču, krstitelja Hristovog
hotel bell

Svetkujemo Jovana Preteču, krstitelja Hristovog

Jovan je bio jevrejski asketski propovednik iz 1. veka, koji je vršio obredna kupanja na reci Jordan. Pozivao je ljude na pokajanje i okretanje Bogu i bio vođa pokreta, verovatno masovnijeg od Isusovog.

U hrišćanstvu se poštuje kao svetac, pustinjak i mučenik, prethodnik Isusov. Ličnost Jovanova, po svemu je posebna, od čudesnog dolaska na svet, preko načina života, do tragične smrti. On je bio takve moralne čistote, da bi se pre mogao nazvati anđelom, nego smrtnim čovekom.

Među ličnostima jevanđelskim, koje okružuju Spasitelja, Jovan zauzima posebno mesto. Krstio je Isusa, pa se otuda uz ime sveca vezuje i imenica Krstitelj. Kako se glavna uloga Jovanova odigrala na Bogojavljanje, crkva je dan po Bogojavljanju, posvetila uspomeni na njega. Za ovaj se vezuje i događaj sa rukom Pretečinom. Jevanđelist Luka je hteo da telo Jovanovo prenese iz Sevastije, gde je velikog proroka posekao car Irod. Uspeo je, međutim, da prenese jednu ruku u Antiohiju, svoje rodno mesto, gde je čuvana do 10. veka, a potom preneta u Carigrad, odakle je nestala.

Po broju svečara, Sveti Jovan je četvrta slava u Srbiji.

Check Also

Od 3. septembra, serija “Bilo jednom u (Leskovcu) Srbiji“ i na malim ekranima

Kako zvanično najavljuje RTS, serija nastala na osnovu igranog filma “Bilo jednom u Srbiji“, premijerno …

Оставите одговор