Home / DRUŠTVO / Šta treba da znate pre puta u Grčku, Tursku, Bugarsku, Crnu Goru, Albaniju, Egipat i druge omiljene destinacije za letovanje
hotel bell

Šta treba da znate pre puta u Grčku, Tursku, Bugarsku, Crnu Goru, Albaniju, Egipat i druge omiljene destinacije za letovanje

Dok su za ulazak u većinu zemalja sa spiska potrebni negativan PCR test ili potvrda o vakcinaciji, u Albaniju i Crnu Goru se ulazi bez ikakvih uslova, a u Tunisu ili Kubi, obavezan je karantin

GRČKA

U Grčku ulazite sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata ili potvrdom o negativnom rezultatu, na engleskom jeziku, koja sadrži ime, prezime i broj pasoša ili lične karte. Ako ste vakcinisani, granicu ćete preći sa potvrdom o vakcinaciji, na engleskom jeziku, izdatoj od državne institucije, pod uslovom da je od završetka vakcinacije prošlo 14 dana. Dokument, pored imena i prezimena, treba da sadrži podatak o vrsti vakcine i broju primljenih doza. Sva lica koja ulaze u Grčku, dužna su da popune PLF elektronski formular, na veb portalu travel.gov.gr. Na granici je moguće nasumično testiranje, a turisti su dužni da poštuju mere koje su u vreme njihovog boravka na snazi.

BUGARSKA

Državljani Srbije, u Bugarsku mogu da uđu sa jednim od sledećih dokumenata: Potvrda o potpuno završenoj vakcinaciji, negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili negativnim brzim antigen testom, ne starijim od 48 sati. Turisti koji su preležali Covid 19, mogu ući i sa potvrdom koja pokazuje pozitivan rezultat PCR testiranja ili brzog antigenskog testa, u periodu od 15 do 18o dana od datuma testiranja.

CRNA GORA

U Crnu Goru, ulazi se bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
Zdravstveno upozorenje dostupno je na svim graničnim prelazima u Crnoj Gori i objavljuje se na internet stranici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore. 

TURSKA

Na teritoriju Turske se, bez obaveze karantina ili testiranja, može ući sa potvrdom o vakcinaciji, izdatom od strane nadležnog organa. Lica mlađa od 18 godina, mogu da uđu u pratnji odraslog člana porodice koji poseduje potvrdu o vakcinaciji. Licima koja su preležala COVID-19, potrebna je potvrda o imunitetu.
Za državljane Srbije koji nisu vakcinisani neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sve osobe starije od šest godina.
U slučaju da lice ulazi u Tursku drumskim prevozom i ne poseduje negativan PCR test, biće mu određen obavezni karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Ukoliko ne poseduje adresu boravka, mesto karantina će utvrditi nadležna zdravstvena uprava. Sedmog dana izolacije se lice testira i ukoliko rezultat bude negativan, karantin se prekida.

ALBANIJA

Državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova. Nije potreban PCR test,  niti se izriče mera karantina. Ukoliko u Albaniju putuju preko južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija, prelaskom administrativnih linija u Merdaru, Jarinju ili Brnjaku, državljani Srbije sa sobom moraju imati važeću biometrijsku ličnu kartu, a za decu Izvod iz matične knjige rođenih, na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta.

EGIPAT

Od 1. septembra 2020. godine, svim putnicima koji dolaze u Egipat, potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska pod pomenutim uslovom, primenjuje se za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe,Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

TUNIS

Državljani Srbije, mogu da uđu u Tunis, sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata. Po ulasku u Tunis, obavezan je karantin u hotelu, u trajanju od sedam dana, o trošku putnika. Nakon isteka izolacije, putnici se testiraju i , u slučaju negativnog testa, karantin se prekida.

KUBA

U ili na Kubu, moguće je ući samo sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata, ali po ulasku u zemlju, na svim međunarodnim aerodromima, putnici se dodatno podvrgavaju PCR testiranju, čija je cena 35 evra. Sledi obavezna izolacija u, za to, predviđenim hotelima, do dobijanja negativnog rezultata, u roku od 5-7 dana.

Izvor: sajt ambasada pomenutih zemalja u Srbiji

Check Also

Kad je toplo k’o danas, u fontani nađi spas

Kad je toplo k’o danas, u fontani nađi spas.     Nije baš ispravno, ni higijenski …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *