Home / DRUŠTVO / PITALI SMO ZA VAS: Sve što vas je interesovalo o ostvarivanju prava na socijalnu pomoć, hraniteljstvo, domski smeštaj…
hotel bell

PITALI SMO ZA VAS: Sve što vas je interesovalo o ostvarivanju prava na socijalnu pomoć, hraniteljstvo, domski smeštaj…

Svaki pojedinac i porodica kojima je neophodna društvena pomoć i podrška radi savladavanja socijalnih i životnih teškoća i stvaranja uslova za zadovoljenje osnovnih životnih potreba imaju pravo na socijalnu zaštitu, u skladu sa zakonom.

Socijalna zaštita je organizovana društvena delatnost od javnog interesa, čiji je cilj pružanje pomoći i osnaživanje za samostalan i produktivan život u društvu kako pojedinaca, tako i porodica, kao i sprečavanje nastajanja i otklanjanja posledica socijalne isključenosti.

Centar za socijalni rad, u postupku rešavanja zahteva i ostvarivanja pojedinih prava građana od opšteg interesa u socijalnoj zaštiti, izvršava obimne i raznovrsne stručne poslove. U nastavku vam donosimo najčešće postavljana pitanja i odgovre koji će vam olakšati ukoliko vam treba da neki posao završite u ovoj ustanovi:

1. Kako ostvariti prava na subvencije (za struju, gas…)?

Pravo na oslobađanje dela obaveze (50%) plaćanja komunalnih proizvoda i usluga ima pojedinac, odnosno porodica, koja na osnovu rešenja centra za socijalni rad ostvari pravo na novčanu socijalnu pomoć ili pravo na dodatak za negu i pomoć drugog lica. Pravo na oslobađanje dela obaveze plaćanja računa za struju i gas ima pojedinac, odnosno porodica, koja na osnovu rešenja centra za socijalni rad ostvari pravo na novčanu socijalnu pomoć. Visina oslobađanje regulisana je Uredbom o energetski zaštićenom kupcu koju je donela Vlada Republike Srbije.

2. Ko ima prava na socijalnu pomoć?

Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici, koji svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izvora ostvaruju prihod manji od iznosa novčane socijalne pomoći utvrđenog zakonom.
Zahtev za ostvarivanje prava se podnosi na propisanom obrascu u pisarnici Centra za socijalni rad. O zahtevu se odlučuje rešenjem u opštem upravnom postupku na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja. Ukoliko je stranka nezadovoljna donetim rešenjem može uložiti žalbu.

3. Kako ostvariti prava na tuđu negu i pomoć?

Pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ima lice kome je zbog telesnog ili senzornog oštećenja, intelektualnih poteškoća ili promena u zdravstvenom stanju neophodna pomoć i nega drugog lica da bi zadovoljilo svoje osnovne životne potrebe. Preko centra za socijalni rad pravo ostvaruju deca, odrasla i ostarela lica koja nisu ostvarila penziona primanja i inostrani penzioneri. Penzioneri pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ostvaruju preko Fonda PIO.

3. Kako postati hraniteljska porodica?

Postupak počinje podnošenjem zahteva u centru za socijalni rad. Potrebno je proći obuku za hranitelje nakon čega se stiče podobnost za bavljenje hraniteljstvom.

4. Koji je postupak za usvajanje dece?

Postupak počinje podnošenjem zahteva u centru za socijalni rad. Potrebno je proći obuku za usvojitelje nakon čega se ulazi u nacionalni registar usvojitelja. Usvajanje dece je postupak koji se vodi u centru za socijalni rad.

5. Šta je potrebno za smeštaj u domu ?

Potrebno je prikupiti dokumentaciju za smeštaj u dom i podneti zahtev za smeštaj u centru za socijalni rad. Zahtev se podnosi u mesno nadležnom centru (nadležnost se određuje po adresi iz lične karte), a smeštaj se može ostvariti u bilo kojoj ustanovi za smeštaj u Republici Srbiji.

6. Kako dobiti pomoć u kući?

Potrebno je, u centru za socijalni rad, podneti zahtev za utvrđivanje prava na pomoć u kući.

Check Also

Nina Stanisavljević piše istoriju srpskog plivanja

Proteklog vikenda u Beogradu na međunarodnom plivačkom mitingu Trofej Beograda Nina Stanisavljević je uspela da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *