Home / DRUŠTVO / RODNA GODINA: Paradajz od 80 do 120 dinara na leskovačkim pijacama
hotel bell

RODNA GODINA: Paradajz od 80 do 120 dinara na leskovačkim pijacama

Povodom veće cene pojedinih poljoprivrednih proizvoda, ekipa Dnevnika Juga razgovarala je sa leskovačkim povrtarima, na gradskoj pijaci.

Ove godine u žiži interesovanje jeste bacanje paradajza, zbog toga što kako proizvođači tvrde nemaju gde da ga izvezu, a natkupci im daju malu cenu te se njima ne isplati da ga po istoj daju.

Poljoprivredni proizvođač iz Donjeg Trnjana Mitić Svetlana, ističe da ove sezone ima količine svih povrtarskih kultura, ali njih nema kome da proda.

„Jednu gajbicu crvenog paradajza prodajem nedelju dana. Za domaći roze, tzv. jabukar ima interesovanje ali je cena 120 dinara po kilogramu pa kupci obično traže jeftinije. Problem prodavaca na pijaci je pojava natkupaca koji kupuju po nižoj ceni pa ga i po nižoj prodaju. Poljoprivrednici se odlučuju da ne beru povrće jer im se ne isplati. – ističe Svetlana.

Od domaćih proizvoda ističe da se na pijaci lepo prodaju paprike, tikvice, mladi klas … a za sve to je bilo potrebno i vremena i rada i truda.

„Srpski seljak mnogo radi i kad dođe vreme za prodaju on to nema kome da proda, odnosno ima, ali sada je takva situacija oko korone da su granice zatvorene i da ništa ne cirkuliše. Trenutno plasiramo paradajz iz plastenika a uskoro stiže i rod sa polja – dodaje Svetlana.

Što se ostalog povrća i voća tiče cena za krastavac je 40 dinara, paprike 90 dinara kilogram, paradajz crveni od 50 do 90 dinara, luka 70- 80, krompir 60, šargarepa 50-60 dinara…a što se tiče voća šljiva 60 dinara kilogra, lubenica 30 kg, breskeve 60-70 dinara, jabuke 140

Check Also

U Leskovcu obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

U Omladinskom klubu grada Leskovca u organizaciji Lokalnog koordinacionog tima za zaštitu žrtava trgovine ljudima Leskovac, obeležen …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *