Home / DRUŠTVO / Referendum: U Lebanu 84,91 posto glasača glasalo „Da“ a 14,25 posto „Ne“ za promenu ustava u delu pravosuđa
hotel bell

Referendum: U Lebanu 84,91 posto glasača glasalo „Da“ a 14,25 posto „Ne“ za promenu ustava u delu pravosuđa

Prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije izlaznost na jučerašnjem referendumu u Lebanu bila je 55,20 procenata, odnosno izašlo je 9.462 glasača upisanih u birački spisak.

Prema rečima predsednika izborne komisije Zlatka Nedeljkovića, materijal je stopostotno obrađen, procenat i broj glasova za ponuđen odgovor DA je 8.034 tj. 84,91%, odnosno za ponuđen odgovor NE 1.349 tj. 14,26%.

„Referendum je u Lebanu sproveden po svim pravilima i bez ikakvih nepravilnosti i primedbi na biračkim mestima sa 0,83% nevažećih glasačkih listića“ rekao je Nedeljković.

U Lebanu pravo glasa imalo je 17.140 punoletnih stanovnika upisanih u birački spisak, a tajno glasanje sprovedeno je na 42 biračka mesta koja su bila otvorena od 7 do 20 časova.

Pitanje na koje su građani u nedelju odgovarati sa „da“ ili „ne“ ticalo se promene Ustava Republike Srbije u delu koji se odnosi na sudsku vlast. Ustav se menja u oblasti pravosuđa kako bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim. Promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca, što znači da njih neće birati Skupština Srbije već nezavisni organi, Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Check Also

MUP raspisao konkurs za obuku za 230 policajaca, 220 saobraćajaca i 330 graničnih policajaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je raspisalo konkurs za upis 780 polaznika u Centar za osnovnu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.