hotel bell

Predstavljena knjiga Mirjane Dimtrijević „Život za pamćenje – Pop Gute“

Knjiga „Život za pamćenje – Pop Gute“ autora Mirjane Dimitrijević predstavljena je danas u Leskovačkom kulturnom centru.

O knjizi su, pored autorke, govorili recenzenti istoričar Hranislav Rakić i đakon Dalibor Midić iz Pravoslavne eparhije niške.

-Pop Gute je mukotrpnim radom, hodanjem satima po raznim vremenskim prilikama i neprilikama, po blatnjavim drumovima, dolazio do nekog mesta da zapiše neko kazivanje, verovanje ili običaj kako bi ih spasio od zaborava. Motiv za to mu nije bio sticanje materijalne koristi. On je tako učinio da njegov život zaista bude vredan pamćenja. Knjiga obuhvata čitav njegov život, sve njegove aktivnosti, detinjstvo, školovanje u siromaštvu zbog rane smrti oca, prvi radoviu na Bogosloviji u Bitolju, postavljenje za sveštenika u Lokošnici, radovi u ranim udruženjima – rekla je Mirjana Dimtrijević – Koliko je bio aktivan u svešteničkom poslu, toliko je bio aktivan i u oblasti razvoja etnografske nauke, folkloristike, antropologije. Njegova dela su prevazišla granice ove zemlje, jer su se 2004. godine pripovetke iz leskovačkog kraja ušle u međunarodnu ediciju Finske akademije nauka.

Knjiga je bogata dokumentima i fotografijama iz zbirke Radmile Trajković, unuke prote Dragutina Đorđevića, i arhive Niške eparhije.

Prigodan program pripremili su učenici Osnovne škole „Kosta Stamenković“ iz Leskovca, a promocijom knjige Mirjane Dimtrijević Istorijski arhiv se pridružio akciji „Noć muzeja“.

Check Also

Leskovčani vodili 15 razlike, Zemunci na kraju slavili

Košarkaši Zdravlja poraženi su večeras u Leskovcu u duelu sa ekipom Mladosti MaxBet rezultatom 85:92 …

Оставите одговор