Održana gastronomska radionica “Mi i vizantijska civilizacija”

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U prostorijama Visoke poslovne škole strukovnih studija održan je nastavak projektnih aktivnosti projekta “Mi i vizantijska civilizacija” odnosno gastronomska radionica tokom koje su profesori i studenti studisjkog programa Menadžment tehnologije hrane i gastronomije pripremali jela iz doba vizantije.

 

“Želeo bih da se zahvalim Visokoj školi strukovnih studija što nam je pružila priliku za saradnju i što smo istu ostvarili. U okviru ovog projekta prisustvovali smo predavanju o arhitekturi vizantije, o Srpskim srednjovekovnim manastirima, a imaćemo i priliku da probamo jela  iz stare vizantije koja su pripremili vrsni kuvari sa smera gastronomija – rekao je Dragan Đorđević saradnik na projektu.

“Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu je danas domaćin dela projekta “Mi i vizantijsko carstvo”. Danas je našim učenicima predstavljena vizantijska umetnost kroz tri etape razvoja; prva faza razvoja za vreme Justiniana I, druga zlatno doba vizantije renesansa pod dinastijom Makedonaca i Komnina i treće zlatno doba vizantije renesansa pod dinastijom Paleologa. Budući studenti su imali priliku da vide ostatke vizantijske umetnosti na tlu današnje Srbije. Učenici su pokazali veliko interesovanje za našu školu, dobili su sve potrebne informacije i imali su priliku da se sami uvere da se kod nas nastava odvija u najsavremenijim uslovima – kazao je Predrag Stojković profesor Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu.

” Danas smo pokušali da pokažemo šta je nekada bila ishrana u doba vizantije. Osnova ishrane u ovo doba je bio hleb pa smo tako i mi napravili više vrsta hleba od različite sorte brašna. Pored hleba na našoj trpezi se našla i riba kao i jagnjeće, svinjsko, ovčje i kozije meso. Koristili smo različite vrste začina koji su se tada ali se i danas koriste, majčina dušica, peršun, tamjan, ruzmarin.Od povrća smo koristili krompir, kupus, šargarepu,tikvice, krastavac. Svu hranu smo spremali na način koji je bio svojstven tom dobu – rekao je Ivica Zdravković student odseka gastronomije.

Ova radionica je deo istoimenog projekta, koji neformalna grupa MI Leskovac, realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta.

Ina Dendić

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

Check Also

Eksplozija na pumpi u Brestovcu, ima povređenih

Na benzinskoj punmi u Brestovcu došlo je do eksplozije metana koja je prijavljena policiji oko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *