Izuzev prelepih prirodnih predela i mnogobrojnih turističkih lokaliteta, kulinarski specijaliteti su još jedan od velikih razloga da posetite južne obronke naše zemlje. Pirot, Niš, Leskovac, Vranje, ali i mnogobrojna sela u okolini ovih gradova kriju riznicu različitih ukusa i specijaliteta.
U nastavku teksta vam predstavljamo neke od najpoznatijih, ali i zaboravljenih specijaliteta juga Srbije koje morate probati ukoliko se uputite u ove krajeve naše zemlje.
Raj za sladokusce – domaćice sa juga Srbije spremaju najukusnije kolače
Kao što smo rekli, gastronomska ponuda ovog regiona Srbije obiluje različitim ukusima, a širom Srbije je poznato da domaćice sa juga spremaju neke od najukusnijih slatkiša kao što su sitni kolači, torte, slatke pite, ali i džem, slatko i td.
Zanimljivo je da skoro svako selo na jugu Srbije ima poneki tajni sastojak i drugačiji naziv za sličan slatkiš. Jedna od poznatih, ali zaboravljenih poslastica sa juga Srbije jeste rečelj.
Rečelj ili recelj predstavlja slatko od bundeve (pečenke) i slatkog vina. Rečelj je nekada bio neizostavni dezert i radost za sve ukućane, a posebno za najmlađe. Draž ove poslastice krije se u satima koji su potrebni za pripremu, kao i u tome što se priprema tokom jeseni, pa se u njemu uživa tokom hladnih zimskis dana.
Pored rečelja, važno je pomenuti da domaćice iz ovog regiona Srbije prave najukusnije slatkiše karakteristične za Tursku kuhinju, s obzirom na to da je turski narod boravio najduže na ovim prostorima.
Tu se misli pre svega na baklave i tulumbe u čijem pripremanju su se domaćice sa juga Srbije izveštile i čuvaju neke od najstarijih recepata koje su nasledile od svojih baka.
Paprike – mnoštvo specijaliteta od ovog ukusnog povrća
Možemo slobodno reći da su paprike jako poštovano povrće na jugu Srbije i svako seosko domaćinstvo ima svoj zasad paprike, jer su vremenski uslovi jako pogodni za njeno sazrevanje. Od ovog ukusnog i veoma zdravog povrća spremaju se ajvar, pinđur, urnebes i sl. Paprike su takođe glavni sastojak i leskovačke mućkalice, prženije, salate od paprike i sira (pretrljano).
Tu je još mnogo jela koja krase posne i mrsne trpeze u domovima na jugu Srbije, a o tome na koji način se spremaju i koliko su ona dobra govori i činjenica da je jedan od specijaliteta, leskovački ajvar, proglašen za srpski brend. Leskovački ajvar se priprema na jesen i njegov glavni sastojak su isključivo crvene paprike, sa dodatkom ulja, sirćeta, soli i šećera.
Banica – pita koja se slavi
Banica je posebna vrsta pite od sira, a ovaj specijalitet vezuje se za pirotski i belopalanački kraj, te ukoliko posetite ove predele, ne smete propustiti uživanje u domaćoj banici. Osnova pripreme banice je sukanje kora oklagijom, koje se potom uvijaju i ređaju u spiralu. Naravno, kore se prave ručno, te su glavni sastojci banice brašno, sir, jaja i mast.
O važnosti banice u ovim krajevima svedoči i manifestacija pod nazivom “Dani banice” koja se održava od 2005. godine u Beloj Palanci, gde se možete nadmetati u spremanju najbolje banice, ali i uživati u autentičnim ukusima juga.
Pored banice, o posebnoj ljubavi južnjaka prema pitama, svedoče zeljanik i prpeć, još dve vrste slane pite. Prpeć ili propeć tradicionalno se priprema na Kosovu i Metohiji, u Vranju, ali i svim okolnim varošicama i selima. Glavni sastojak je sir, ali se testo formira na drugi način, te postoji razlika između prpeća i banice. Zeljanik se priprema, kako mu i ime kaže, od sira i zelja ili spanaća.
Važno je pomenuti još jedan tradicionalni vranjanski specijalitet – samsa. Smatra se da svaka domaćica mora da zna da priprema ovu specifičnu pitu od tri sastojka – kore, kiselo mleko i beli luk.
Leskovački roštilj – neprevaziđena rapsodija ukusa
Sa liste najukusnijih specijaliteta sa juga Srbije ne možemo izostaviti leskovački roštilj, jer je upravo on jedan od simbola grada Leskovca. Kao što je slučaj sa leskovačkim ajvarom i leskovački roštilj jedan je od zaštićenih srpskih brendova koji je poznat svuda u svetu.
Leskovački roštilj pravi se od svinjskog ili junećeg mesa sa dodatkom začina specifične arome, a kao prilog se serviraju različite vitaminske salate.
Jednom godišnje se u Lekovcu održava popularna Roštiljijada, gurmanska manifestacija koju za sedam dana poseti više od pola miliona ljudi, što je čini jednom od najvećih manifestacija ovog tipa.
Dobro se pripremite za uživanje u začinjenoj hrani
Ukoliko se zaputite u južne predele naše zemlje, na svakom koraku dočekaće vas različiti ukusi, specifični za kraj u kojem se nalazite. Važno je da pomenemo peglane kobasice, simbol Pirota, koje takođe imaju svoju manifestaciju – Sajam pirotske peglane kobasice. Tu si u pirotski kačkavalj, gurmanska poslastica – sprža, i td.
Kao što ste mogli da pročitate, mnogo je razloga da posetite naše južne krajeve, a mi vam savetujemo da pripremite stomake za raznovrsne ukuse, začine i uživanje u jedinstvenim kulinarskim specijalitetima. Doživljaj možete upotpuniti čašicom omiljenog srpskog pića, rakiji, koja se tradicionalno priprema i u južnom regionu naše zemlje, a zahvaljujući gostoprimstvu domaćina sa juga nećete skidati osmeh sa lica.
/PROMO/
One comment
Pingback: Kućni aparati - kako ih odabrati i na koji način će vam pomoći - Dnevnik Juga