Početna / DRUŠTVO / HRANA I VINO: Spoj tradicije ukusa i mirisa
hotel bell

HRANA I VINO: Spoj tradicije ukusa i mirisa

Vino je popularan i bitan napitak koji čini sastavni deo kako evropske, tako i mediteranske kuhinje — od jednostavnih, tradicionalnih jela, do najsloženijih, egzotičnoh specijaliteta.

Vino je važno u kuhinji ne samo kao piće, već i kao i dodatak jelima koji obogaćuje ukus (uglavnom u dinstanju i pečenju, gde njegova kiselost daje balans slatkim ukusima). Crvena i bela penušava vina su najpopularnija i poznata su još i kao blaga vina, jer sadrže samo 10—14% alkohola. Aperitiv i dezertna vina sadrže 14—20% alkohola i ona imaju jači ukus od blagih, jer sadrže veći procenat alkohola.

„Odmah po otvaranju flaše mladog vina potrebno je ostaviti sat vremena po strani kako bi se „provetrilo“, dok je starija vina sa jačim ukusom preporučljivo piti kada se otvore. Pretakanjem, iz flaše vetre se talozi. Talog se nalazi u starim bocama, ali je mlađa vina bolje vetriti. Tokom vetrenja, izlaganje mlađih vina vazduhu doprinosi „opuštanju“ ukusa i čini ih glatkijim, i uklopljenim u aromu, teksturu i ukus. Starija vina uglavnom gube na intenzitetu u ukusu ukoliko se vetre – kažu nam vlasotinački vinari.

Za pravila prilikom kombinacije hrane i vina zaslužni su francuski kuvari koji su putovali širom Evrope, predstavljajući drugim nacijama francuski stil življenja. 

Osnovna stvar o kojoj treba voditi računa jeste da jačina vina treba da odgovara jačini hrane. Za jače meso se preporučuje crno vino, kao i uz jače sireve.

Kao aperitiv, uobičajeno je poslužiti suvo penušavo vino, šampanjac, poluslatko penušavo vino, belo suvo i/ili slatko vino – šeri, porto, bermet ili prošek.

Nećete pogrešiti ako poslužite belo vino kao predjelo bilo da je ono suvo, polusuvo, lagano slatko. Jela od ribe takođe idu uz bela vina – suva,kao i suva penušava vina.

Belo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa crnim suvim i mladim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači, ne izbežna su izrazito puna i jaka, stara vina.

Takođe slatka i penušava vina idu dobro i uz različite dezerte.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pogledaj takodje

U Domu kulture Roma počela masovna vakcinacija

U Domu kulture Roma u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Opštom bolnicom Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *