Početna / DRUŠTVO / Dani paprike u Donjoj Lokošnici
hotel bell

Dani paprike u Donjoj Lokošnici

U Donjoj Lokošnici danas u održani Dani paprike, tradicionalna manifestacija koja je i ove godine organizovana u selu koje je dobilo prostor u svim srpski medijima tokom proteklih godina.

Upravo je demonstracija veštine nizanja paprika bila po tradicji deo manifestacije organizovane kako bi se podsetilo da je upravo paprika nešto po čemu je čitava leskovačka kotlina prepoznatljiva u Srbiji ali i na širem području. Pobednica ovog takmičenja je Radmila Nikolić koja se bavi uzgojem paprika.

-Okupili smo se i ove godine kako bismo obeležili „Dane paprike“ manifestaciju koja promoviše povrće po kojem su Leskovac i Lokošnica nadaleko poznati. Danas slavimo našu papriku zahvaljujući kojoj je Leskovac nosilac gastronomskog brenda „Leskovačkog ajvara“. O Lokošnici su, zahvaljujući nizovima paprike koji je krase od polovine avgusta do sredine oktobra, pisali, kako lokalni i regionalni, tako i svetski mediji. Već sam vam govorio o časopisu „ELEVATE“ koji sam čitao u avionu Air Serbia i koji ovo mesto svrstava u obavezne destinacije koje treba posetiti u Srbiji – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca je istakao značaj proizvodnje paprike i poljoprivredne proizvodnje-

-U leskovačkom kraju pod zasadima paprike na otvorenom i zatvorenom prostoru nalazi se preko 2000 hiljade hektara. Prepoznatljivi smo po kozjem rogu, ljutačama, leskovačkoj turšiji, ali i crvenoj kurtovskoj paprici od koje se pravi naš brend i specijalitet, ajvar. A danas na ovoj manifestaciji možete pazariti mlevenu ili gruvanu papriku, dok se sušena nudi „deset u vezi“ ili „na venac“. Dragi meštani Lokošnice, čuvajte svoju tradiciju i svoj ponos, jer bez čuvanja tradicije nema budućnosti, a naša je svakako poljoprivreda. Proizvođačima i prerađivačima paprike želim puno uspeha u daljem radu, kao i u plasmanu proizvoda, a svim posetiocima da uživaju u manifestaciji – naglasio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Pogledaj takodje

U januaru procesuirano 10 slučajeva pretnji novinarima, od 1. marta aktivan SOS telefon za novinare kojima je ugrožena bezbednost

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *