Home / DRUŠTVO / Medveđa obeležava vek od proglašenja za varoš: Bio je to novogodišnji poklon kralja Aleksandra
hotel bell

Medveđa obeležava vek od proglašenja za varoš: Bio je to novogodišnji poklon kralja Aleksandra

Opština Medveđa će 100-godišnjicu od proglašenja za varošicu, obeležiti izložbom i multimedijalnim prikazom, sutra, u Kulturnom centru.

Status varoši, ova opština je inicirala nekoliko puta, ali ga je dobila gotovo dve decenije nakon podnošenja prvog zahteva.

Naime, još 1900. godine, grupa najuglednijih Gornjojablaničana, prvi put je zvanično pokrenula inicijativu da se Medveđa proglasi varošicom i to, zanimljivo, sa zahtevom da joj se ime promeni u Dubočica.

Od tada, pa do 1921. godine, uporni građani, pre svih kafedžija Dimitrije Mladenović Mitko, su još četiri puta pokretali postupak, sve dok 31. decembra, njihov zahtev nije “pozitivno rešen“.

Kralj Aleksandar Karađorđević je, na predlog ministra unutrašnjih dela, odlučio da “selo Medveđa, u srezu jablaničkom, a po izjavljenoj želji građana“ proglasi za varošicu pod istim imenom.

Izložba fotografija stare Medveđe, pod nazivom “Medveđe staze“ biće otvorena sutra, u 19 sati, u Kulturnom centru, a posetioce očekuje i multimedijalni scenski prikaz.

Check Also

Krivična prijava zbog 76-ogodišnjeg vozača, koji je povredio ženu i dete na pešačkom prelazu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, podneće krivičnu prijavu protiv sedamdesetšestogodišnjeg muškarca iz tog grada, …

Оставите одговор