hotel bell

Leskovac i Zrenjanin – Pobratimstvo staro 20 godina

Gradovi pobratimi (bratski gradovi) su oni koji imaju postignute protokole ili potpisane povelje o međunarodnoj saradnji.

Svesni neophodnosti saradnje i razmene iskustava sa jedinicama lokalne samouprave u zemlji i inostranstvu, povezivanja u oblastima kulture, ekonomije, sporta i mnogim drugim oblastima, lokalna samouprava Grada Leskovca posvećena je razvoju prijateljskih veza sa opštinama i gradovima.

Od 1971. godine opština, odnosno Grad Leskovac, je potpisao ugovore o bratimljenju, odnosno, memorandume o saradnji. U toj godini je potpisan i prvi sporazum sa gradom Kumanovo (Severna Makedonija), a onda iste godine i sa gradovima Novo Mesto (Slovenija), Banjaluka (Republika Srpska) i Prizren, i od tada se do danas, grad Leskovac pobratimio sa ukupno 16 gradova/opština, od čega je sa 8 gradova sklopljena saradnja za vreme dok je gradonačelnik dr sci. med. Goran Cvetanović obavljao funkciju predsednika Skupštine opštine, a kasnije i gradonačelnika grada Leskovca.

U to ime, grad Zrenjanin, s kojim je grad Leskovac uspostavio saradnju 1993. godine, uputio je gradu Leskovcu sledeću poruku.

„Leskovac i Zrenjanin su bratski gradovi od 1993. godine i ove godine obeležavamo tri decenije od uspostavljanja te vrste saradnje. Spremni smo da, u narednom periodu, damo doprinos ideji nekog bližeg povezivanja, razmene iskustva ili drugog vida saradnje, o čemu se svakako možemo dogavarati.“

Pored pomenutih gradova, Leskovac ima bratske odnose sa dva grada u Bugarskoj – Elinom Pelinom i Silistrom. Takođe, pobratimi Leskovca su i i Bijeljina (Republika Srpska), Vervje (Belgija), Pazin (Hrvatska), Landžou (Kina), Vračar, dok smo samo u 2022. i u tekućoj godini sklopili sporazum o saradnji sa gradovima Kriva Palanka i Strumica iz Severne Makedonije, gradom Oahaka de Huarez (Meksiko) i sa Jerisosem-opština Aristoteli (Grčka).

Check Also

U ponedeljak kreće prijava za upis mališana u leskovačke vrtiće

Predškolska ustanova “Vukica Mitrović” raspisala je Javni konkurs za prijem dece na celodnevni boravak uPU …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *