Home / DRUŠTVO / Hisar i Spomen park, pošumljeni sa 280 stabala različitog drveća
hotel bell

Hisar i Spomen park, pošumljeni sa 280 stabala različitog drveća

Projekt pošumljavnja ove dve lokacije, proizvod je saradnje lokalne samouprave i Ministarstva za zaštitu životne sredine, a za nabavku i sadnju mladica, utrošeno je 1,7 miliona dinara

Deo sadnica je, prema prvobitnoj zamisli Odeljenja za zaštitu životne sredine, trebalo da bude posađen uz korito Veternice, ali za ovaj poduhvat nije dobijena saglasnost preduzeća“Srbija-vode“, uz obrazloženje, da je Zakonom o vodama, zabranjeno pošumljavanje rečnog priobalja. Tako je deo od 280 sadnica lišćara i četinara, preraspoređen na Hisar i delom je osvežen dendrološki sadržaj Spomen parka.

– Svako zasađeno drvo je prirodan resurs i proizvođač kiseonika, a Leskovac, kao odgovorna lokalna samouprava, vodi računa o zaštiti životne sredine i stalno organizuje ekološke akcije. U proteklih devet godina, na različitim lokacijama na teritoriji grada , zasađeno je oko 7.300 stabala lišćara i četinara i oko 3.000 komada dekorativnog šiblja, istakla je PR gradonačelnika, Aleksandra Stojanović, pozivajući sugrađane da vode računa o svojoj okolini i njenom očuvanju doprinesu tako što će, za života posaditi bar jedno drvo.

Prvih godina, po preuzimanju odgovornosti, finansirana je sadnja 180, a poslednjih 280 stabala autohtonih vrsta drveća, podsetio je šef Odeljenja za zaštitu životne sredine, Slađan Đikić.

– Sadnja je značajna zbog nekoliko razloga: njome se, između ostalog, prevenira erozija zemljišta, a vazduh dobija na kvalitetu. Kako brdo Hisar predstavlja pluća našeg grada, to je njegovo pošumljavanje još značajnije.

U toku je i redovna jesenja sadnja, u okviru koje će širom gradske teritorije biti zasađeno 200 stabala i dekorativnog šiblja, a iz gradskog budžeta je za te namene izdvojeno 2,5 miliona dinara.

Check Also

Jelena Bačić Alimpić 2. decembra u Grdelici

Grdelica će 2. decembra imati priliku da ugosti spisateljicu Jelenu Bačić Alimpić, koja će promocisati …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *