Gradonačelnik Cvetanović ugostio unuka čuvenog leskovačkog roštiljdžije – Dragija Bureta

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović danas je u svom kabinetu ugostio dr Ivana Kalinića, unuka pokojnog Miodraga Gligorijevića poznatog pod nadimkom Dragi Bure, nadaleko čuvenog roštilj majstora iz Leskovca.

Imajući u vidu da dr Kalinić živi i radi u Beogradu, iskazao je zadovoljstvo što prilikom svakog dolaska u Leskovac vidi promene nabolje i ocenio da se grad iz dana u dan razvija. Iskazao je i zadovoljstvo što je Oktobarska nagrada – Medalja na predlog gradonačelnika posthumno dodeljena njegovom pokojnom dedi. Gradonačelnik Cvetanović je upoznao gosta sa ulaganjima u oblasti zdravstva i tekućom rekonstrukcijom Opšte bolnice Leskovac, kao i izdvajanjima iz budžeta grada za sve društvene oblasti.

Prilikom današnjeg susreta gradonačelnik Cvetanović je dr Kaliniću uručio Oktobarsku nagradu – Medalju, namenjenu njegovom dedi Dragiju Gligorijeviću Buretu, imajući u vidu da na Svečanoj sednici održanoj povodom Dana grada 11. oktobra 2023. godine nije mogao lično da prisustvuje i da se obratio video porukom.

Podsetimo, Oktobarska nagrada – Medalja za 2013. godinu posthumno je dodeljena Dragiju Glogorijeviću Buretu na predlog gradonačelnika Cvetanovića. U obrazloženju je navedeno:

„Najčuveniji leskovački roštiljdžija bio je Miodrag Gligorijević Bure. Miodrag je veštinu izrade ćevapa naučio od oca Milana, koji je pak učio od svog oca Dimitrija, koji je takođe bio poznati roštilj majstor u Leskovcu, još pre Prvog svetskog rata. Izučio je zanat i kasnije je prevazišao oca Milana Bureta.

Dragi Bure je svojim specijalitetima proneo ime Leskovca širom zemlje i sveta. Njegov izum je da od raznih specijaliteta sa roštilja sačini skup koji se peče na skari i nazvao ga „Veliki i mali leskovački voz“. U mnogim jelovnicima u zemlji i inostranstvu nalaze se njegovi specijaliteti kao što su ćevap, pljeskavica, ljutenica i mućkalica. Tradicija porodice Gligorijević se nije mogla nastaviti jer Miodrag nije imao sina koji bi nosio porodični nadimak „Bure“. Takmičenje majstora roštilja „Miodrag Gligorijević – Dragi Bure“, koje se tradicionalno organizuje na leskovačkoj Roštiljijadi, nosi njegovo ime.“

Check Also

Leskovac bogatiji za dve devojčice

U porodilištu Opšte bolnice Leskovac u prethodna 24 časa rođene su dve bebe. Leskovac je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *