Home / DRUŠTVO / ČADEŽ: Dobre vesti za srpske voćare-Egipat bi mogao biti zamena za rusko tržište
hotel bell

ČADEŽ: Dobre vesti za srpske voćare-Egipat bi mogao biti zamena za rusko tržište

Zamenu za veliko i za voćare značajno tržište, kao što je rusko, nije moguće naći preko noći, ali su Privredna komora Srbije i Vlada, napravile značajne korake po tom pitanju, rekao je predsednik PKS, Marko Čadež, prilikom nedavne posete Predejanu

Pre nedelju dana, u Kairu, započeti su dogovori sa Egiptom, koji jedva čeka kvalitetno voće iz Srbije:

– Procenjujem da su razgovori bili vrlo uspešni, a sada je sve na drugoj strani, koji treba da skine carinsko opterećenje, da bi naši izvoznici mogli odmah da uđu na to tržište. To odgovara i Egiptu, jer je, do sada, jabuke i ostalo voće nabavljao po vrlo visokim cenama. Nadam se da ćemo uskoro biti svedoci realizacije jednog od prvih sporazuma. Situacija zahteva vreme i strpljenje, jer nije lako ogromno tržište Rusije, Belorusije i Ukrajine brzo zameniti drugim.

Tri pomenute države ipak nisu prve na listi izvoznih destinacija srpske privrede:

– Najveći izvozni partner Srbije je Unija, pa potom zemlje regiona, a tek na trećem mestu su pojedinačna tržišta, među kojima su ona na istoku Evrope. Mnogo veći problem će biti uvoz sirovina, posebno iz Ukrajine i tu treba naći alternativu, a mi smo uradili veliki posao, posebno po pitanju sirovina za đubrivo i metalsku industriju.

Što se tiče snabdevenosti domaćih prodavnica prehrambenim proizvodima, Čadež ističe da je na rafovima naših marketa 80 posto robe domaćih proizvođača , izrađenih uglavnom od domaćih sirovina, tako da za sada nema razloga za bilo kakvo strahovanje od nestašica hrane.

Check Also

Gradski odbor Nove DSS poziva građane da se pridruže šetnji koju u petak u Leskovcu, organizuje Srpska pravoslavna crkva i podrže hrišćanske i porodične vrednosti

Gradski odbor Nove Demokratske stranke Srbije podržao je porodičnu šetnju najavljenu za petak u Leskovcu. …

Оставите одговор