Raspisan konkurs za dodelu subvencija u poljoprivredi

Grad Leskovac je, pre četiri dana, raspisao konkurs za dodelu podsticajnih sredstava poljoprivrednim gazdinstvima u aktivnom statusu. Iznos ukupnih subvencija je za 4o procenata veći od prošlogodišnjeg, a novac je namenjen nabavci poljoprivrednih mašina, opreme za plastenike, stočarstvo i pčelarstvo , podizanju novih voćnih zasada, iskop-odnosno bušenje bunara i promotivne aktivnosti.

Od gotovo 24 miliona, koliko je grad ove godine opredelio za subvencije u poljoprivredu,  22,5 namenjena su podsticajima ulaganja u fizičku imovinu gazdinstava, jer za ovu meru, u minulom periodu, vladalo najveće interesovanje:

–   Planirani povraćaj sredstava kroz subvencije neće biti manji od 3o, ni veći od 5o posto iznosa predmetne investicije, a zavisiće od opredeljenih sredstava i broja podnetih zahteva. Maksimalni podsticaji za jednu investiciju je do 6o.ooo, a u okviru mere 12o.ooo dinara, ističe šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu, Boban Sokolović.

Pravo učešća imaju sva registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu, koja su, u periodu od 25. avgusta prošle, do kraja jula ove godine, investirala u poljoprivrednu proizvodnju kroz  nabavku poljoprivredih mašina, opreme za plastenike, stočarstvo i pčelarstvo i podizanje novih zasada.

Osim za ova ulaganja, zahtev za refundaciju sredstava može se podneti i za iskop, odnosno bušenje bunara. Za ovu meru ukupno je opredeljeno 7oo.ooo dinara, a maksimalni iznos subvencije 5o posto vrednosti investicije, ili najviše 1oo.ooo dinara.

Promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju, grad će podržati takodje sa 7oo.ooo dinara:

– Pravo na podsticaje imaju udruženja i zadruge sa teritorije grada Leskovca, koja u svojim aktivnostima imaju organizovane manifestacije, sajmove i izložbe ili planirano učešće na istim. Maksimalni iznos sredstava, koji se u okviru ove mere može dobiti je 1oo.ooo dinara, osim za organizovanje manifestacija u govedarstvu, do 4oo.ooodinara.

Da bi ostvarili pravo na podsticajna sredstva, odnosno povraćaj dela uloženog novca, nosioci poljoprivrednih gazdinstava, do 27. jula, Odeljenju za privredu i poljoprivredu, odnosno Komisiji budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede, treba da dostave potvrdu o registraciji, uverenje o izmirenim lokalnim poreskim obavezama, dokumentaciju kojom dokazuju predmetnu investiciju, poput fiskalnog računa, otpremnice i drugog, kao i popunjen obrazac zahteva.

Šef odeljenja za privredu i poljoprivredu, Boban Sokolović, naglašava da stručne službe ovog odseka stoje na raspolaganju poljoprivrednim proizvodjačima u postupku prikupljanja, kompletiranja dokumentacije i apliciranja, ali koristi priliku i da podseti na to da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, takodje raspisalo konkurse za dodelu podsticajnih sredstava i za tu namenu opredelilo značajna sredstva.

Kompletan tekst konkursa, može se naći na zvaničnom sajtu grada Leskovca.

S.Ć.

Check Also

Osvetljen teren za male sportove u naselju Obrada Lučića

U naselju Obrada Lučića završeni su radovi na izgradnji osvetljenja sportskog terena za šta je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *