Subvencije i podrška za Leskovačke poljoprivrednike: Berba višnje u punom jeku

U prelepom i urednom voćnjaku vrednog domaćina Momčila Dimitrijevića, danas je održan događaj posvećen poljoprivredi i subvencijama koje država i lokalna samouprava pružaju poljoprivrednicima.

Okupljeni domaćini i predstavnici medija imali su priliku da vide primer dobre prakse u poljoprivrednoj proizvodnji i čuju o važnosti saradnje između države, lokalnih vlasti i poljoprivrednih proizvođača.

“Danas smo ovde da izrazimo podršku našim poljoprivrednicima i da se uverimo da sredstva koja ulažemo doprinose napretku lokalne proizvodnje. Država je ove godine isplatila značajne subvencije, uključujući 19.800 dinara po hektaru za osnovnu biljnu proizvodnju, 5.000 dinara po hektaru za regres za gorivo, kao i predstojeće subvencije od 17.000 dinara po hektaru za nabavku semena,” izjavio je zamenik predsednika Skupštine Oliver Antanasijević.

“Grad Leskovac takođe učestvuje u podršci poljoprivrednicima sa iznosom od 181,4 miliona dinara, od kojih će 101 milion dinara biti direktno usmeren kao subvencije za fizičku imovinu. Ova sredstva pomažu poljoprivrednicima da unaprede svoje proizvodne kapacitete i povećaju konkurentnost na tržištu. Želimo da budemo partneri sa našim domaćinima, da često obilazimo njihove parcele i voćnjake, jer samo jaka saradnja između države, lokalne samouprave i poljoprivrednih proizvođača može da osigura uspeh na domaćem i evropskom tržištu,” dodao je Antanasijević.

Voćnjak domaćina Momčila Dimitrijevića trenutno je u fazi berbe višnje. Prva klasa višnje se otkupljuje po ceni od 80 dinara, dok druga klasa iznosi 60 dinara. Na više od jednog hektara zasađenih višanja, očekuje se prinos od oko 10 tona, uprkos tome što su stabla još uvek mlada i nisu u punom rodu.

“Berba višnje je veoma teška kada se obavlja ručno, pa smo prešli na mašinsku berbu koja ima svoje prednosti. Iako mašinska berba može blago da ošteti stabla, plodovi ostaju zdravi i neoštećeni, što je važno za dalju preradu,” rekao je Dimitirjević.

On je takođe izrazio žaljenje zbog nedostatka prerađivačkih kapaciteta u regionu.

“Nedostaju nam kapaciteti za preradu višnje, bilo da je u pitanju primarna prerada ili sekundarna prerada. Ranije smo imali kompote i destilerije, i verujem da bi takav proces mogao uspešno da funkcioniše i danas,” dodao je.

Podrška stručnih službi Zavoda za poljoprivredu takođe je istaknuta kao ključna, posebno za starije poljoprivrednike kojima je često potrebna pomoć u registraciji i ostvarivanju prava na subvencije.

Check Also

Ove godine STRINGS donosi pregršt dobre muzike i kulturnih dešavanja u našem gradu

Ovogodišnji 12. Strings festival koji pičinje u subotu 20. jula i trajaće do 26. jula, …