U Gornjem Bučumentu proslavljena Trnova Petka

Meštani sela Gornji Bučumet koje pripada opštini Medveđa su sinoć proslavili Trnovu Petku. Ispred renovirane seoske Crkve, za koju se smatra da je najstarija Crkva u ovom kraju, okupilo se stotinak meštana i njihovih gostiju.

 

Na slavi, u inače njegovom rodnom mestu, je bio i Dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa sa saradnicima.

Sveta, prepodobna mučenica Paraskeva, bila je rodom iz Rima, iz hrićanske porodice i živela je u 2. veku posle Hrista. Nakon smrti roditelja, razdelila je imanje siromašnima i zamonašila se. Propovedala je, u to vreme, zabranjenu Hristovu veru, zbog čega je bila optužena tadašnjem caru Antoninu Piju. Međutim, kako se car u to vreme razboleo, Paraskeva ga je iscelila i on je i sam prihvatio Hristovu veru i krstio se, a ona je nastavila sa misionarskim radom i u drugim krajevima, zbog čega je i dalje proganjana, zatvarana, mučena i na kraju posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine. Njene mošti, prema svedočenju žitija, bile su shranjene u mestu Trnovu, a kasnije su prenete u Carigrad.

Praznikom prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Trnova Petka, završava se mali letnji “ciklus ženskih praznika”, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija. Trnova, ili još nazivana Vetrena Petka, spada u “nepokretne” praznike i svake godine slavi se 8. avgusta po gregorijanskom ili 26. jula po julijanskom kalendaru. Paraskeva (Paraskevi) na grčkom jeziku znači Petka (Petak).

Check Also

Prosečna plata u oktobru 86.738: Na jugu najviše primili Medveđani – najmanje Bojničani!

Prosečna oktobarska bruto zarada u Srbiji iznosila je 119.791 dinar, a neto plata, zarada bez …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *