![](http://dnevnikjuga.rs/wp-content/uploads/2022/11/belmuz.jpg)
Spoj kuhinja južne i istočne Srbije danas smo mogli da vidimo na manifestaciji održanoj u Leskovcu “Festival leskovačke sprže i gurmanluka”.
Komšije iz Svrljiga su danas za sve Leskovčane pravile Belmuž, jelo od brašna i sira, po kome su Svrljižani i poznati.
Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, od Negotina, preko Svrljiga, do Pirota. Pravi se od mladog ovčjeg i kravljeg sira i projanog brašna. Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Belmuž je najbolje kuvati u kazanu. Sir se topi na laganoj vatri uz mešanje dok se rastopi i počne da se kuva. Zatim se polako dodaje brašno uz stalno mešanje. Kad se izdvoji masnoća po ivici posude, a smesa bude kompaktna belmuž je gotov. Jelo se servira toplo i dosta je kalorično.
![](http://dnevnikjuga.rs/wp-content/uploads/2022/11/314991925_441660188099085_5026702239506210619_n.jpg)
Danas se ovo jelo služi i u kafanama i restoranima širom Srbije, a stari kulinarski majstori kažu da najbolje ide uz kiselo mleko.