Prvih pet godina ŽFK ”Vučice”, koga tek čekaju veliki uspesi

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Od 2017. godine do danas, kroz Ženski fudbalski klub ”Vučice”, prošle su 94 devojčice različitog uzrasta, a za pola decenije, od kad postoji, može se pohvaliti osvajanjem Kup-a FS RIS-a i učešćem u završnici nacionalnog KUP-a. Malo li je?

Zanimljiv podatak je, u izjavi za Dnevnik juga, danas izneo predsednik Vladimir Ranđelović.

– U porečkom ili vučjanskom kraju ima 250 devojčica, uzrasta od 12 do 18 godina, a 37 odnosno 14,80% su naše članice. Možemo da se pohvalimo i mlađim kategorijama, koje treniraju i vrebaju šansu za napredovanje. Jednostavno, ženski fudbal je u ovom kraju u ekspanziji i taj trenutak treba iskoristiti. To je promocija sporta, zdravih stilova života i pravih vrednosti, ali i način da se pobede predrasude. Takav je i moto kluba: Fudbal je za sve, fudbal je i za devojčice.

A koliko ovaj kraj može biti izvorište talenata, govore dosadašnji rezultati: Prošle godine, klub je osvojio Kup Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije, pobedivši u finalu tim velikog ”Napretka” sa 1:0. Značilo je to i plasman u završnicu nacionalnog Kup-a za žene, što je bio ogroman uspeh za ovaj mladi sportski kolektiv. Nažalost, u polufinalu su ”Vučice” dobile najtežeg mogućeg protivnika: 13-tostrukog prvaka države i učesnika Lige šampiona – ŽFK ”Spartak” iz Subotice, koji je, iako nadmoćan, slavio sa minimalnom razlikom.

O ”Vučicama” se već sada govori s poštovanjem, a ambiciozno rukovodstvo veruje da će u sezoni 2023./24. izboriti plasman u Prvu ligu Srbije. Na tom putu, podrška lokalne samouprave i svih ljudi dobre volje će biti više nego dobrodošla:

– Pet godina postojanja je mali, ali istovremeno veliki jubilej. Tajna uspeha ”Vučica” je dobar i kvalitetan temelj, odnosno rad sa mlađim kategorijama. U klubu trenira 40-ak devojčica, a najstarije, odnosno seniorska ekipa, iako se radi o zaista vrlo mladim devojkama, trenutno se takmiče u Drugoj srpskoj ligi. Zna se da grad Leskovac izdvaja već ozbiljna sredstva za sportske organizacije i saveze, a početkom juna će upravo ovde biti organizovan Kamp RTS krosa, što dokazuje da smo pokazali potencijal i za organizaciju velikih takmičenja, rekao je, primajući priznanje u svoje i ime gradonačelnika Gorana Cvetanovića, gradski većnik, Andrija Atanacković.

Jubilej je bio prilika i da se klub zahvali svima koji su dali doprinos njegovom radu i razvoju, ali i da se javnost upozna sa nekim od talentovanih mladih dama.

Danica Kostić je u klub došla pre tri godine, a i mlađi brat je fudbaler.

– Igram na poziciji prednjeg veznog, fudbal obožavam od malih nogu i odluka da se pridružim ”vučicama” je u mojoj porodici primljena sa odobravanjem. Fudbalske utakmice nas sve obavezno okupe ispred televizora i moje stručno mišljenje se poštuje (ha,ha). U početku je mom društvu bilo malo čudno da devojka igra fudbal, ali sada ono predstavlja najverniju publiku.

Jelena Stevanović je kapiten mlađe selekcije, koja se takmiči u Razvojnoj ligi:

– Tu su devojke rođene 2006. godine i mlađe, a rekla bih da sam kapitensku traku zaslužila, pre svega, najdužim stažom. Došla sam u klub sa najboljim drugaricama, onako smo se grupno učlanile. Svidelo mi se, nastavila sam ja, ali i sve ostale. Imamo vrlo dobre uslove za treninge i rad, a volela bih da imamo više publike. Odlično se družimo, sport je zdrav i uživamo u fudbalu. Moj idol je moj ujak, nekadašnji fudbaler, a volela bih da i ja budem nekom uzor.

I kao što glasi moto kluba: Fudbal jeste za sve, ali je sve više i za devojčice.

Check Also

Obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca: “Sačuvajmo humanost”

8. maja svake godine širom sveta obeležava se Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *