OŠ”Josif Kostić” svake godine proslavlja Dan kada je učitelj Josif Kostić, započeo nastavu na srpskom jeziku

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Osnovna škola”Josif Kostić” godinama unazad proslavlja 3. mart kao dan kada je 1878. u tek od Turaka oslobođenom Leskovcu učitelj Josif Kostić po prvi put započeo nastavu na srpskom jeziku – ali i kad su po prvi put ženska deca u Leskovcu sela uz mušku u školske klupe.

Učitelj Josif Kostić se rodio se u Prištini 14. jula 1848. godine. Osnovnu školu završio je u svom rodnom gradu, a nakon završene osnovne škole, 1865. godine, upisao je beogradsku bogosloviju, gde je završio dva razreda. U Leskovac, gde je proveo najznačajniji i najveći deo svog učiteljskog života, došao je krajem avgusta 1868. godine. Kostić je bio glavni učitelj u Leskovcu do 1877. godine. Za vreme vladavine Turaka u Leskovcu bio je veoma ugledna ličnost i njegova pomoć se često tražila. Odigrao je veliku ulogu u oslobođenju Leskovca od Turaka 11. decembra 1877. godine. Međutim, te njegove zasluge neki nisu umeli da cene te je ostatak svoje službe, narednih 20 godina, proveo kao običan, a ne kao glavni učitelj. Za vreme svoje službe, svojom energijom i svojim besedama, izvršio je veliki uticaj ne samo na svoje školske učenike već i na celokupnu leskovačku omladinu. Bio je odličan besednik, a njegove besede su rado slušane i u njima je isticao da treba čuvati svoju nacionalnost, koja im je u to vreme bila ugrožena.

Bio je veliki borac protiv pokušaja bugarske egzarhije da se nametne srpskom stanovništvu ovoga kraja. Preminuo je u noći između 21. i 22. januara 1900. godine. Njegove beleške o oslobođenju Leskovca, pod naslovom „Oslobođenje grada Leskovca, Vlasotinca i okoline”, veoma su značajne za ovaj kraj.

Njegova škola razlikovala se od Ča-Mitine i Bata-Đorđove škole koje su joj prethodile. Izbacio je sve stare udžbenike sem psaltira, a uveo je čitanku, udžbenik za crkvenu istoriju, katihizis, zemljopis, „pismeni sastav”, prirodnu istoriju, slovensku gramatiku itd. Bio je prvi učitelj u Leskovcu koji je počeo sa nastavom nemačkog jezika i prvi koji je primio u školu i žensku decu. Trudio se da u svoj posao unese sve što je savremeno. Boljim učenicima držao je posebna predavanja iz računa, hemijske tehnologije, zemljopisa, higijene, fizike, istorije. Organizovao je nedeljnu i prazničnu školu za nepismene.

Školu danas pohađa oko 1.000 učenika raspoređenih u 38 odeljenja. U okviru škole radi i produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda. Škola raspolaže sa 20 učionica, informatičkim kabinetom, multimedijalnom učionicom, dve radionice, salom za fizičko, stomatološkom ordinacijom.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca: “Sačuvajmo humanost”

8. maja svake godine širom sveta obeležava se Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *