Subvencije za poljoprivrednike u Pečenjevcu i okolnim selima

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Ugovore o finansikoj podršci, danas je dobilo 100 poljoprivrednika iz Pečenjevca, Brestovca i okolnih sela, koji su tokom ove godine investirali u opremu i mehanizaciju.

Saša Milosavljević iz Donje Lokošnice, svake godine konkuriše i redovno dobija subvencije za proizvodnju crvene paprike, koju uzgaja na 80 ari. Važno je da poljoprivrednici znaju da mogu da ulažu u osavremenjavanje proizvodnje, a da će im deo uloženog novca, sigurno biti refundiran.

Prema rečima gradonačelnika, Grana Cvetanovića, poljoprivredni potencijal juga Srbije se ogleda u plodnom zemljištu, veštim i posvećenim poljoprivrednicima. To je strateški važan posao, jer održava naša sela i čuva reputaciju Leskovca, kao teritorije na kojoj se proizvodi najkvalitetnije povrće u Srbiji.

Ove, kao i ranijih godina, svi poljoprivrednici, ako su ispunjavali kriterijume, ostvarili su pravo na subvencije. One, za meru 101 – ulaganje u fizičku imovinu domaćinstava, odnosno kupovinu opreme i mehanizacije, iznose maksimalno 80 hiljada za jednu, odnosno 160 hiljada dinara, za više investicija.

Za meru 301-bušenje bunara, korisniku se vraća 60 posto od uloženog novca, a maksimalno 120 hiljada dinara.

Da bise kunkurisalo za subvencije, neophodno je bilo da investicija bude kompletno realizovana, odnosno da, ukoliko je povrtar konkurisao za foliju, u trenutku izlaska komisije na teren, ona bude kompletno postavljena, objašnjava Vesna Nikolić iz Fonda za razvoj poljoprivrede. Bilo je i slučajeva odbijanja zahteva, zbog toga što poljoprivrednik ima boravište na teritoriji grada Leskovca, ali obrađuje zemljište na teritoriji druge opštine.

Check Also

Svečano obeležen Dan Muzeja u Leskovcu: Kulturno nasleđe kao inspiracija za budućnost

Danas je Leskovac bio domaćin svečane sednice i otvaranja izložbe povodom Dana Muzeja. Centralni događaj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *