Vesna Stanković iz Vlasotinca, prva žena davalac krvne plazme sa juga Srbije

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Vlasotinčanka Vesna Stanković, zapsolena u kompaniji “Hruner”, prva je žena davalc krvne plazme sa juga Srbije.

-Doniranje krvne plazme smatram ličnim činom, zato ne želim da se previše eksponiram u javnosti. Ja to nisam učinila zbog javnosti već za potrebe obolelih kojima je takva vrsta pomoći neophodna. I sama sam bila u ozbiljnim zdravstvenim problemama zbog pozitivnih rezultata na koronavirus i videla sam sve muke i nemoć ljudi koji su se u bolničkim posteljama borili za život – kaže Vesna Stanković.

Kada ste osetili prve simptome koronavirusa?

“Prvi simptomi javili su se 30. marta, a od 1. aprila prestala sam da idem na posao. U međuvremenu pojavili su se isti problemi i kod supruga i mi smo morali da budemo u samoizolaciji, uz lekarsku terapiju. Posle sedmog dana suprug je već povratio snagu, a nakon testiranja 10. aprila moji rezultati su bili pozitivni a kod supruga negativni. U Kovid bolnicu u Leskovcu primljena sam 12. aprila. Na lečenju sam provela 15 dana“.

Koliko smo razumeli sa Kovidom 19 bilo je problema i u porodici vaših roditelja?

-Jeste. Majka je bila pozitivna, bratanac takođe, snaja Brankica isto u problemima, jedino je brata Slobodana korona mimoišla, ali morao je da bude u samoizolaciju. Mnogo problema u jednom trenutku nas je snašlo, plašila sam se kako ću sve to psihički da izdržim. Ali, uspela sam nekako, a sve to me je ojačalo i dalo mi novu snagu da lično pomognem onima kojima je to neophodno.

Bilo je u javnosti primedbi pojedinaca na rad zdravstvenih radnika u leskovačkoj Kovid bolnici?

“Ja nemam nijednu reč zamerke na rad lekara i celog zdravstvenog tima koji su radili sa kovid pacijentima.Naprotiv, iskazali su visok stepen odgovornosti i veliku požrtvovanost prema svakom bolesniku, a posebno bih htela da pomenem dr Dragana Jovanovića, koji je očinski brinuo o svakom pacijentu”.

Kada ste došli na ideju da postanete davalac krvne plazme?

-Posle svega onoga što sam doživela i videla u bolnici, i pri otpustu iz bolnice kada je dr Jovanović pomenuo davanje krvne plazme, bila sam čvrsta u uverenju da to moram biti i ja. Moju želju i odluku nijednog trenutka nije moglo ništa da izmeni – ističe Vesna Stanković.

Koja je vaša poruka svima onima koji se bore protiv korone i onima koji bi možda mogli da budu davaoci krvne plazme?

-Korona je ozbiljna i opasna bolest, valjda smo se u to svi uverili, i tu nema šale. Moraju se poštovati preporuke nadležnih zdravstvenih ustanova da se ne bi došlo u situaciju koja ponekad može da ima tragičan kraj. A svi oni koji mogu i žele da daju krvnu plazmu bilo bi poželjno da to i urade. Ovo nije moje poslednje doniranje, ja ću čim se steknu uslovi, opet učiniti – kazala je Vesna Stanković, prva žena davalac krvne plazme sa juga Srbije.

Izvor: Informativni bilten Vlasina

Check Also

U Biblioteci održan čas o sećanju na stradanje u Drugom svetskom ratu

U susret Danu sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *