Ugovor potpisan: YURA otvara više od 700 novih radnih mesta

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Na konferenciji za medije održanoj u kabinetu gradonačelnik saopšteno je da je potpisan ugovor izmedju Grada Leskovca i Kompanije YURA o ustupanju gradskog gradjevinskog zemljišta.

Time je završen postupak koji je sproveden po maksimalno ubrzanoj proceduri koji omogućava korejskoj kompaniji da odmah po dobijanju dozvola započne izgradnju novog pogona u Leskovcu u kome će posao naći više od 700 ljudi.

 

– Danas smo sa kompanijom Yura potpisali ugovor o otudjenju gradjevinskog zemljišta u javnoj svojini neposrednom pogodbom i bez naknade na kojoj će inostrani investitor izgraditi novu fabriku za proizvodnju kablova. Na osnovu ovog dokumenta Grad Leskovac ustupa zemljište površine 37.217 kvadratnih metara čija je vrednost oko 114 miliona dinara. Ovim ugovorm Yura se obavezuje da za šest meseci izgradi objakat i da zaposli od 700 do 1.000 novih radnika. Pored toga Yura se ovim ugovorom obavezala da neće smanjivati broj zaposlenih na neodredjeno vreme u postojećim pogonima u kojima već rade 1.524 osobe. Da bi zaštitili interes lokalne samouprave investitor je dućan da Gradu dostavi bankarske garanecije na iznos od 114 miliona dinara kolia je i vrednost zemljišta. Broj novootvorenih radnih mesta višestruko prevazilazi minimalni broj zaposlenih prema postojećoj uredbi koja predvidja minimum dva radna mesta za jedan ar zemljišta. Investitor je preuzeo obavezu o zapošljavanju minimum 700 radnika što je četiri puta više od propisanog. YURA je realizovala više sličnih projekata u Srbiji i do sada je ispunila sve obaveze prema državi i prema lolnim sredinama. Direktini prihodi za budžet Grada Leskovca su 129.900.000 dinara što prevazilazi vrednost zemljišta za više od 15 miliona dinara. Otvaranjem novog pogona komšanije YURA zaposlenost u privredi Leskovca će biti povećana najmanje za 6 odsto. Uvećavau se prihodi lokalnog javnog i komunalnog sektora u periodu realizacije investicije i oni će iznositi blizu 103.000 evra. Budžetski prihodi se povećavaju za 7,3 miliona evra. Svesni činjenice da nije lako privući novog investitori u prethodnom periodu smo uradili mnogo i zato je za Leskovac ovo velii dogadjaj. Pregovori sa Kompanijom YURA počeli su jula prošle godine kada su iskazali nameru za proširenje kapaciteta na lokaciji gde se nalazilo DP Jugekspres. Grad je zatim krenuo u projekat i proces da se to zemljište pripremi za ovog važnog investitora. Tim ljudi je mesecima unazad radio sa predstavnicima Kompanije YURA kako bi ovaj posao uspešno priveli kraju. Zahvaljujem se i našim prethodnicima koji su pomogli da YURA dodje u Leskovac, pre svega gospodinu Slaviši Zlatanoviću tadašnjem predsedniku Gradskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije. Tada je bila u pitanju dotacija od 7.000 eura po radnom mestu, a sada je taj ugovor istekao. Oni su mogli sada da otpuste radnike ili čak i odu iz Grada Leskovca. Siguran sam da ovo neće biti poslednja fabrika koju kompanija YURA gradi u našem gradu. Ovom investicijom ćemo nastaviti trend smanjenja broja nezaposlenih gradjana, a naša je obaveza da i dalje pravimo dobar poslovni ambijent za kompanije kakve je YURA – istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

U ime YURA Korporacije zahvalio je direktor za Evropu Jun Vai Kin.

– Drago nam je i zahvaljujemo Gradu Leskovcu na pomoći i na sklapanju ovog ugovora. Svrha ovog ugovora je povećanje naših kapaciteta u okviru naše saradnje sa kompanija Kia, Hjundai i drugm našim partnerima. Drago nam je da smo članovi društva i deo grada kakav je Leskovac, i da imamo mogućnost i priliiku da gradimo u Leskovcu. Planirao investiciju od 4.000.000 Evra i zapošljavanje više od 700 novih ljudi. Hvala svima koji su pomogli realizaciju ovog ugovora – rekao je na konferenciji za medije direktor za Evropu YURA Corporatin Jun Vai Kin.

Check Also

Pojeftinili i dizel i benzin

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine saopštilo je nove najveće maloprodajne cene goriva za period od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *