hotel bell

U Leskovcu počeo 57. Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”

Predstavom “Antigona” večeras je otvoren 57. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ koji će se u narednih osam dana održavati u Narodnom pozorištu Leskovac.

Predstava Antigona rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.

U holu Narodnog pozorišta je pre izvođenja predstave upriličena konferencija za medije na kojoj je direktor Narodnog pozorišta Leskovac Dragan Boža Marjanović pozdravio prisutne sledećim rečima:

„Veliko mi je zadovoljstvo što večeras mogu da najavim jedan za pozorište i grad značajni događaj, 57. Festival profesionalnih pozorišta Joakim Vujić. Uvek kada u pozorištu imate neko dešavanje, premijeru ili festival, to je praznik za ovu ustanovu, a sada u ovim okolnostima to je pojačano. Vidim da je kod svih prisutna radost i zadovoljstvo što će u narednih osam dana iz večeri u veče moći da pogledaju različite predstave“ – rekao je Marjanović.

Dodao je da smatra kako je selektor ovogodišnjeg festivala Miroslav Radonjić uradio odličan posao i da će biti odigrane predstave za svačiji ukus i kazao:

„Naglasio bih da smo večeras ovde zahvaljujući našem gradu. Dobili smo određena sredstva od Ministarstva kulture, ali ona nisu bila dovoljna da se festival održi, te se gradonačelnik Cvetanović lično založio da bi se izdvojila dodatna sredstva za održavanje festivala.“

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je pozorišnim umetnicima poželeo dobrodošlicu, istakao kako je ponosan na ustanove kulture u Leskovcu i kazao:

“Leto smo ispratili filmskom režijom, jesen dočekali performansima na daskama koje život znače i time Leskovac učinili većim, drugačijim. Drugačijim, jer kada se u jednom gradu dva značajna festivala poput Lajfa i Joakima Vujića nadovežu jedan na drugi, on diše drugačije, ispunjavajući vazduh umetnošću koja oplemenjava naše živote. Naš ponos što smo domaćini 57. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije je još veći zbog činjenice da ove godine naše pozorište slavi jedan lep jubilej, 125 godina rada i postojanja, ali i zbog brilijatnih rezultata koje je ova ustanova ostvarila prošle godine na 56. susretima Joakim Vujić, kada su naši glumci osvojili devet nagrada. Od večeras smo ponovo, nakon 2014. godine, a podsetiću vas da smo i tada pobrali priznanja na festivalu, domaćini istaknutim pozorišnim umetnicima iz čitave Srbije. Ponovo ispisujemo stranicu istorije kulturnih događaja i umetničkih trenutaka u Leskovcu, pružajući svim ljubiteljima teatra mogućnost da tokom osam festivalskih dana uživaju u vrhunskim predstavama koje su odabrali organizatori festivala.”

„Već u utorak ćemo imati čast i zadovoljstvo da u našem gradu borave predstavnici Ministarstva kulture kako bismo im prezentovali sve što činimo za ovu oblast. Leskovac izdvaja preko 9% svog budžeta za kulturu, a institucije postižu značajne uspehe. Narodni muzej je u poslednjih pet godina četiri puta proglašen za najbolji u Srbiji, decembra meseca prošle godine Istorijski arhiv je dobio priznanje Zlatna arhiva, Leskovački kulturni centar je proglašen institucijom sa najvećim brojem kvalitetnih događaja nakon prestonice poput izložbi Pabla Pikasa i Salvadora Dalija“ – dodao je gradonačelnik i naglasio da je Leskovac grad sa dušom koji svoje goste dočekuje raširenih ruku i otvorenog srca.

Gradonačelnik se osvrnuo na priznanje koje je Leskovcu pripalo na Dunavskom biznis forumu, kao nosiocu BFC sertifikata za lokalnu samoupravu sa povoljnim poslovnim okruženjem i istakao da Novi Sad i Leskovac spaja odnos prema kulturi, uz napomenu da će Novi Sad naredne godine biti evropska prestonica kulture i izrazio nadu da će Leskovac biti prestonica kulture Srbije.

Na kraju konferencije se obratila Danica Maksimović, član žirija ovogodišnje festivala:

„Drago mi je što sam večeras od gradonačelnika čula ovako divne reči za ono što jeste značajno u našim životima, a to je podrška predstavama, festivalima i zahvaljujem se u ime svih umetnika koji učestvuju u ovom festivalu. Umetnici teško dostižu realozaciju svojih planova zbog manjka sredstava, zato kada čujem da ljudi imaju razumevanja za umetnost, kao u Leskovcu, srce mi je puno“ – rekla je večeras Danica Maksimović i nazvavši pozorište hramom umetnosti, otvorila 57. festival Joakim Vujić.

Scenograf Miodrag Tabački i reditelj Vladimir Lazić su takođe članovi stručnog žirija festivala koji će u Leskovcu trajati do 30. septembra. Na festivalu će biti prikazano osam predstava, sedam u takmičarskom delu. Leskovačko pozorište će se predstaviti izvođenjem predstave Sećanje vode Šile Stivenson u režiji Olje Đorđević.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *