Početna / DRUŠTVO / U Leskovcu osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo

U Leskovcu osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo

Na svečanoj sednici Štaba za vanredne situacije, koja je održana danas u sali Skupštine grada Leskovca, obeležen je Međunarodni dan civilne zaštite koji se širom sveta obeležava 1. marta.

Ovom prilikom prisutnima se obratio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je istakao da civilna zaštita u vanrednim i teškim situacijama pruža adekvatan odgovor u korist društva i zajednice.

„ Više puta sam naglasio činjenicu da sila prirode pred nas stavlja izazove, dovodi nas u situacije i nepogode koje zahtevaju adekvatnu reakciju. U cilju prevencije ovih prirodnih nepogoda u sanaciju korita reka i kanala kao grad smo uložili 36,5 miliona, dok ulaganja Srbijavoda iznose oko 200 miliona dinara. Trenutno sprovodimo veliki projekat izgradnje rasteretnog kanala Tulovske reke vredan 45 miliona dinara. I siguran sam da ćemo tim ulaganjem prevenirati poplave koje su išle čak do naselja Ančiki i do Bratmilovca, osim onih vanrednih situacija sa kojima se suočavaju i velike svetske sile.“

O formiranju Dobrovoljnog vatrogasnog društva, govorio je zamenik komandanta Vatrogasno spasilačke jedinice Saša Jovanović.

„Formiranje dobrovoljnog vatrogasnog društva doneće trajnu korist Gradu i poboljšanje životnih uslova svih njegovih stanovnika. Ovo društvo bi bilo dobrovoljna, neprofitna, stručna, nevladina i nestranačka organizacija osnovana na neodređeno vreme, radi ostvarivanja i unapređivanja zaštite od požara, zaštite i spasavanja ljudi i materijalnih dobara ugroženih požarima, elementarnim nepogodama i drugim vanrednim situacijama“

Formiranje društva doprineće da Leskovac bude bezbednije mesto za život, da se unapredi sprovođenje mera zaštite životne sredine i sprečavanje i rešavanje vanrednih situacija uopšte.

Skupu se obratio i načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Leskovcu Ivica Ranđelović, koji je još jednom ukazao na važnost obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite.

Međunarodni dan civilne zaštite se obeležava u celom svetu od 1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite, sa ciljem da se ukaže na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima i da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige.

Pogledaj takodje

Preminulo još 5 osoba, Korona odnela do sada 44 ljudska života – Potvrđena još 144 nova slučaja, broj obolelih povećan na 1.624

Broj žrtava Korona virusa povećan je u poslednja 24 časa za petoro ljudi. Od posledica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *