U bolnicu stigli najmoderniji aparati: Leskovac nikada više neće biti bez skenera, poručuje direktor Dimitrijević

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Foto: Ilustracija

Druga faza rekonstrukcije Opšte bolnice u Leskovcu, vredna 4,5 milijarde dinara, praktično je već počela, jer su proteklih dana stigli, montirani i stavljeni u funkciju novi skener i dva rentgen aparata poslednje generacije

Direktor Nebojša Dimitrijević, ističe da se nikada više neće dogoditi da leskovačka bolnica ostane bez skenera:

– Postojeći se često kvario, a nismo imali drugi. Sada imamo i pripada najmodernijim aparatima te vrste. Ako vam kažem da je na jedinom koji smo do sada koristili, snimanje celog tela trajalo i po desetak minuta, a na novom će trajati- 19 sekundi, jasno je o kakvoj se moćnoj mašini radi. Skener glave se radi za 3 sekunde. Osim efikasnosti, vrlo je značajno i da se pacijenti štite od nepotrebnog zračenja, a dužina procedura maksimalno skraćuje.

Pored jednog, tokom sledeće nedelje stiže i drugi skener, kao i dva najsavremenija digitalna rentgena, od kojih svaki košta 250.000 evra.

– Za instaliranje magnetne rezonance potrebna je posebna prostorija i dok je ne završimo i opremimo po propisima i standardima, ovaj skupi uređaj neće ni stići. Pripreme su pri kraju, pa se nadam da će, kad druga faza rekonstrukcije zvanično počne, magnetna rezonanca biti prvi aparat koji ćemo dobiti. U planu je i izgradnja nove Angio sale, sa ciljem da bude bliža Urgentnom centru, jer ponekad minut ili dva, koliko traje transport pacijenta do V-og sprata, za njegov život mogu biti neprocenjivo važni, ističe Dimitrijević

Barabar sa aparatima, leskovačka Opšta bolnica dobija i školovane lekare specijaliste:

– Više od sto mladih lekara trenutno je na specijalizaciji, tako da, posle dužeg vremena, naša bolnica uskoro neće kuburiti sa stručnim kadrom. U prvoj grupi dobijamo specijaliste hirurgije, ortopedije, pedijatrije, psihijatrije, oftalmologe. To su lekari koji su na doškolavanje otišli pre pet-šest godina, pa se specijalizacija, zbog kovida, malo odužila. Trenutno nam nedostaje lekarski kadar na onkologiji, transfuziji.

Svi lekari, medicinske sestre, pomoćni i nemedicinski radnici, koji su tokom kovida volontirali u bolnici, dobili su posao, a ako je neko nenamerno izostavljen, treba da se javi i biće zaposlen, poručio je Dimitrijević.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *