Početna / DRUŠTVO / Tehnološki fakultet pokrenuo akciju reciklaže stakla

Tehnološki fakultet pokrenuo akciju reciklaže stakla

Na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu danas je organizovana konferencija za medije povodom akcije reciklaže stakla.

„Inicijativa za reciklažom je mogućnost da promenimo zagađen i neprijatan raspored stvarnosti i da ipak, preovlada lepota u našoj životnoj okolini. Obnovljivost smisla je naš predlog kao oponent savremenim tendencijama potrošačkog sveta koji se našao na samom vrhu perfekcione proizvodnje, propasti i potrošnje prirodnih resursa. Sada je potrebno pronaći rešenje za spas i obnoviti smisao postojanja van konzumerističkih sistema. Ono što stvara privid da je sve isto i da su nemoguće promene, govori o tome da se pasivnost zasniva na snažnoj svesti da ovaj i ovakav način života može organizovati samo nekakva vlast. Možda je ovaj naš predlog kao iskorak izgleda mali ali to je zato što svi ostali izostaju – kazala je na današnjoj konferenciji za medije Marija Tasić, vanr. prof i koordinator akcije.

Ovu akciju su promovisali studenti, koji su svojim sugrađanima pružali informacije o vrsti stakla koje može da se reciklira.

„Akciju promovišemo mi studenti Tehnološkog fakulteta uz mentorsku podršku profesora Marije Tasić sa smera Ekološko inženjerstvo. Cilj ove nase akcije “Obnovljivost smisla” je da se građanima Leskovca pruže konkretne informacije o vrsti stakla koje se može reciklirati i gde se staklo može odgovorno odlagati. Tom prilikom su odštampani plakati koji su postavljeni na mestima gde su već kontejneri za reciklažu. Takođe će biti postavljene informacije na društvenim mrežama. Zato ovom akcijom pozivamo građane Leskovca da se uključe i da nam pomognu da ulepšamo naš grad tako što ćemo novac od sakupljenog stakla koristiti za kupovinu sadnica drveća koje ćemo saditi kako bi doprineli zelenilu, koje itekako fali ovom gradu – rekao je student Dragan Ignjatović.

Studentkinja Miona Stanković, govorila je o postavljanju kontejnera za reciklažu u našem gradu, ali i o sredstvima koja budu prikupljena ovim putem.

„Staklo se u prirodi ne razgrađuje, ali može se potpuno reciklirati. Za reciklažu iskorišćenog stakla koristi se 40% manje energije nego što je potrebno za proizvodnju novog. Nažalost, u Leskovcu ne postoje ni kontejneri za odlaganje, ni kompanije koje se bave preradom i reciklažom stakla. Zato smo mi, studenti Tehnološkog fakulteta, odlučili da podignemo svest građana o ovom problemu i da zajedno učestvujemo u stvaranju zelenije i zdravije okoline. Za sada su postavljena dva kontejnera – jedan u zgradi fakulteta u Bulevaru oslobođenja, a drugi u zgradi fakulteta u Durmitorskoj ulici. Pozivamo građane da staklene flaše i tegle ne bacaju u kontejnere za komunalni otpad, već da ih donesu u zgrade našeg fakulteta i odlože na odgovoran način. Nadamo se da će akcija uzeti maha i da ćemo uskoro postaviti još kontejnera i na drugim lokacijama. Novac koji prikupimo otkupom, iskoristićemo da kupimo sadnice drveća, aparate za merenje zagađenja vazduha i slično i da na još jedan ekološki način doprinesemo okruženju. Planiramo da, preko društvenih mreža, budemo u kontaktu sa građanima i da čujemo njihove ideje i želje za iskorišćenje tog novca – istakla je ovom prilikom Miona Stanković studentkinja Tehnološkog fakulteta.

Milutin Lađević, master student govorio je o problemu reciklaže tekstila.

„Odsustvo reciklaže tekstila na Balkanu je problem ogromnih razmera, o kome se uopšte ne priča, još manje upućuje u njegovu važnost. U Srbiji ne postoje kontejneri za reciklažu tekstila, već neke tekstilne firme nude zamenu stare odeće za popuste u njihovim prodavnicama.  Samo u Evropskoj uniji se godišnje odbaci oko 50 miliona tona tekstila, a barem je 50% iskoristivo za ponovnu upotrebu ili preradu. Poređenja radi ukoliko bi stanovnik Velike Britanije kupio samo jedan proizvod reciklirane vune, uštedeo bi 1,4 milijarde litara vode i 480 ona hemijskih sredstava za bojenje. U ovoj početnoj fazi projekta, recikliraće se staklo. Međutim, akcija će biti promovisana i na postavljanje kontejnera za reciklažu tekstila – kazao je Milutin Lađević master student Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Pogledaj takodje

U petak ( 23. oktobra) bez struje četiri gradske ulice i naselje u Lebanu

ED Leskovac obaveštava svoje korisnike da će bez struje biti četiri ulice u gradu i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *